Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Spelta - brašno za dobro pamćenje

Spelta - brašno za dobro pamćenje

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Brašno od spelte

Spelta ili krupnik, kako se negde zove, uzgaja se bez korišćenja bilo kakvog đubriva za poboljšanje rasta. To čini ovu namirnicu veoma čistim proizvodom, koji se lako usvaja od strane našeg organizma i nikako ne treba da se zanemari u ishrani.

Spelta je izuzetno bogata proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i vitaminima. Izuzetno je pogodna da se koristi kod različitih režima ishrane, koje smo sami odabrali ili su nam propisani.

Ako se uporedi sa pšenicom, koja se danas najviše koristi, u spelti ima najmanje dva puta više vitamina i korisnih sastojaka. Pored toga je izuzetno bogata cinkom i belančevinama, a sadržaj glutena je u sasvim malim količinama.

Kriška hleba od brašna celog zrna spelte sadrži maksimanlno 38 g brašna, a ta količina će vašem organizmu dostaviti 7% vlakana od propisanog dnevnog unosa za muškarce i 8% za žene.

Ako vaš režim ishrane treba da bude bogat vlaknima, koje ćete uzeti iz namirnica od celog zrna, to će smanjiti opasnost od pojave visokog pritiska i od oboljenja srca i krvnih sudova. Brašno spelte sadrži u sebi samo 1, 26 g nezasićenih masti.

Pored toga, spelta je odličan izvor cinka - jedna kriška hleba ima 1, 3 mg cinka ili 16% od propisanog dnevnog unosa ovog minerala za žene i 11, 7% za muškarce. Unos cinka u organizam je veoma važan za održavanje zdravlja nervnog sistema - deficit cinka može da prouzrokuje neurološke probleme.

Spelta

Pored toga može da dobro deluje i na pamćenje - prema nekim specijalistima, kod nedostatka cinka u organizmu se javlja i sindrom hiperaktivnosti sa deficitom pažnje.

Brašno od spelte je bogato i vitaminima iz grupe B - od jedne kriške hleba od celog zrna dobićete 3, 2 mg vitamina B3, što je oko 20% propisanog dnevnog unosa za muškarce i 23% za žene. Vitamin B3 je poznat i pod imenom niacin - on je takođe važan za održavanje dobre funkcije nervnog sistema.

Brašno od spelte je bogato i riboflavinom ili vitaminom B2 - kombinacija riboflavina i niacina čuva oči od katarakte. Jedna kriška hleba od spelte ima neverovatnih 0, 87 mg vitamina B2, što je 72% propisanog dnevnog unosa za muškarce i 79% za žene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest