Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila kod zamrzavanja voća i povrća

Pravila kod zamrzavanja voća i povrća

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Zamrznuto voće

Leto je puno voćnih iznenađenja, koja želimo da osetimo i tokom zime. Da bismo to postigli, dovoljno je samo da ih zamrznemo. Samo što zamrzavanje voća ima i svoje finese.

Zamrznuto voće i povrće čuva mnogo više vitamina i korisnih materija od konzervisanog. Prvo pravilo kog treba da se pridržavate prilikom njihovog zamrzavanja jeste da od trenutka skupljanja voća i povrća treba da prođe što je moguće manje vremena, dok se ono ne nađe u zamrzivaču.

Vitamin C koji je sadržan u brokoliju, kada šest dana provede na sobnoj temeraturi spada na 60 procenata. Ali ako ga čuvate na temperaturi -20, gubitak će biti 10 procenata na godinu dana.

Voće i povrće se zamrzava samo jednom, zato što prilikom odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja gubi svoje dragocene materije.

U prodavnici se takvo voće i povrće lako prepoznaje. Dovoljno je protresete kesu i ukoliko osetite da ima zamrznutih grudvica, nemojte kupovati.

Zamrznuto povrće

Ali ukoliko ste odlučili samo da napravite zalihe u zamrzivaču, dobro operite i osušite voće i povrće, pre nego što ga zamrznete. Ako voće u sebi ima košticu, ukonite je.

Paprike treba da budu očišćene od semenki, a karfiol - iskidan na ružice. Peršun i mirođija takođe mogu da se zamrznu. Usitnite ih i podelite na male porcije u kesice.

Ako zamrzavate trešnje, kao i drugo voće te veličine, poređajte ih u tepsiju jednu do druge i blago ih zamrznite. Nakon toga ih skupite u kesicu. Tako vam je zagarantovano da je svaki plod odvojen, a neće biti ni slepljene mase bez oblika.

Kada odmrzavate voće ili povrće, nemojte ga prati, zato što vode ispira vitamine i uništava ukus voća i povrća. Ukoliko želite da ih odmrznete, prosto stavite kesicu u frižider na pet sati.

Drugi način odmrzavanja jeste da stavite kesicu sa voćem ili povrćem u drugu kesu, da je zavežete i da stavite u posudu sa tekućom toplom vodom - ne više od četrdeset pet stepeni.

Ako ćete kuvati povrće, nemojte ga odmrzavati, jer kod sporog odmrzavanja vitamin C se u njima veoma brzo gubi.

Skuvajte ga pre nego što ga poslužite - za to će vam biti potrebno duplo manje vremena, nego za kuvanje svežeg povrća. Ako ćete koristiti voće za nadev, nemojte ga odmrzavati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest