Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je crni pirinač najkorisniji

Zašto je crni pirinač najkorisniji

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Pirinač

Kod nas je upotreba crnog pirinča u kulinarstvu slabo zastupljena. Ova sorta je, međutim, najkorisnija od svih vrsta pirinča, jer ima veće koristi za zdravlje i od braon.

Crni pirinač je poznat još i kao "zabranjeni pirinač", zato što je u drevnim vremenima bio zabranjen za obične ljude. Jedino su kineski bogataši i carsko osoblje imali pravoda jedu ovaj egzotični proizvod.

Skoro su naučnici iz Luzijane otkrili da jedna supena kašika crnog pirinča sadrži više antioksidanasa, antocianina, vlakana i vitamina E, nego jedna kašika borovnice. Pre tog otrkića se borovnica se smatrala jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa.

U odnosu na borovnicu, crni pirinač ima još jednu prednost - skoro pa ne sadrži šećer.

Američki eksperti, koji su ustanovili korisna svojstva pirinča su uvereni da proizvođači treba da dodaju bulgur od crnog pirinča u suvi doručak, u neke napitke, proizvode od testa, čak i u razne slatkiše kao što su torte.

Skoro su naučnici sa Harvardskog univerziteta napravili eksperiment i istraživali ishranu više od 190 hiljada muškaraca i žena. Eksperti su došli do zaljučka da ako svaki dan zamenimo beli pirinač sa braon - makar i samo 50 g, smanjićemo 16% rizika od dijabetesa tip II.

Pirinač sa mesom

Ispostavilo se da boja pirinča zaista utiče na zdravlje. Grubi braon pirinač povećava nivo šećera u krvi mnogo slabije, nego beli. Upotreba belog pirinča pet puta nedeljno povećava rizik od dijabetesa celih 17%. Drugim rečima, beli pirinač ima veliki glikemijski indeks, a to je zbog njegove obrade.

Crnom pirinču je porebna mnogo duža kulinarska obrada, nego belom. Da bi se skuvao, potrebno je 3 puta više vremna, u poređenju sa onim što je potrebno drugim sortama.

Ukus crnog pirinča se ne razlikuje mnogo od drgih vrsta, liči više na orašasti plod, nego na mekan pirinač. Popularan je recept sa crnim i belim pirinčem, koji se kuva u odnosu 1:3.

Crni pirinač je odgovarajući za ljude koji se prodžavaju prirodnog i zdravog načina ishrane. Ima smirujući efekat i dobra je dijetetska hrana.

Stimuliše stomačno-crevne funkcije i oporavlja balans mikroelemenata u krvi. Crni pirinač je koristan i kod mokraćnih i polnih puteva.

Iako je ponekad prirpema ukusnog pirinča izazov, sa crnim pirinčem možete pripremiti ukusnu teletinu sa pirinčem, posni pirinač, tradiconalnu paelju ili pirinač na kineski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest