Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje meso je najštetnije za naš organizam?

Koje meso je najštetnije za naš organizam?

Koje meso je najštetnije za naš organizam?

Da li je meso korisno ili štetno? Ova diskusija ne jenjava već godinama unazad, a kategoričnog odgovora još uvek nema ni od jedne strane.

Jedina stvar koja je jasna, je da su proteini životno važni za naše telo, ali su sa druge strane neke vrste mesa štetne za naš organizam. Do sada su postojale različite polemike o tome - da li je piletina štetna zbog hormona; da li je crveno meso, jer povećava nivo holesterola?

Koje su vrste mesa štetne - pravi odgovor nije nam dat do ovog trenutka. Specijalisti za ishranu su možda otkrili odgovor na ovo pitanje.

Najštetnije je meso sa dugim rokom trajanja, u tome su stručnjaci kategorični. To znači da treba da budemo izuzetno pažljivi prilikom kupovine svih vrsta mesa iz uvoza. To važi za sve vrste mesa - srnetina, meso od jelena, kengura, jarebica, meso petla.

Odgovor je sasvim logičan - što je duži rok trajanja mesa, toliko je udaljenija zemlja iz koje meso dolazi, a to znači da u sebi takvo meso sadrži ogromne količine konzervanasa. Pored toga, postoji i veliki rizik da ovo meso nije baš najsvežije i da je više puta odmrzavano i zamrzavano. To znači da naš organizam neće dobiti nikakve korisne sastojke od takve vrste mesa.

Ove vrste mesa ipak mogu da je jedu, ali nikako svakodnevno. Ovakvo meso ne treba da kuvamo previše i treba izbegavati njegovu pripremu na roštilju. Poželjno je i da ga ne začinjavamo previše.

Guščije meso se najteže vari

Pokazalo se da naš organizam najteže vari guščije i pačije meso, kao i jagnjetinu. Ovaj podatak možda zvuči kao paradoks, jer su ove vrste mesa, zajedno sa srnetinom i mesom od kengura, među najskupljim delikatesima u svetskim razmerama.

Eksperti ukazuju i na druge činjenice, koje su mnogima od nas već poznate, ali ih često zaboravljamo - meso pripremljeno na grilu je kancerogeno, jer je često pregorelo, a u njemu ima i dosta čestica dima.

Sa druge strane, dinstano meso je korisno za naše telo, posebno kada se kombinuje sa povrćem. Čak i da ima male količine štetnih sastojaka u mesu, antioksidansi, posebno u lisnatom povrću, pomažu našem telu da se takvih sastojaka oslobodimo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest