bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite mekani i vazdušasti hleb?

Kako da napravite mekani i vazdušasti hleb?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3454
narasli hleb

Da li ste ikada probali meki, mirisni i narasli hleb koji ste upravo izvadili iz rerne? Decenijama su male pekare prodavale upravo takav hleb. Bio je tako sladak i mekan da se obično pojede pola hleba na putu od pekare do kuće.

Danas se u velikim trgovinskim lancima može pronaći samo fabrički proizveden i u većini slučajeva nasečeni hleb, što je daleko od savršenog ukusa koji je u pamćenju mnogim ljudima. Ovakav mekani hleb se sada može pripremiti samo kod kuće, ali ako su ispunjeni neki osnovni zahtevi.

Prvi uslov za pravljenje vazdušastog hleba je da je dobro ispečen. Unutrašnjost pravilno pečenog hleba ostaje mekana, a kora je hrskava. Da bi bio vazdušast i mekan, potreban je agens za rast testa. Kvas za hleb je nekada bio taj kvas, a danas se koristi kvasac. Mogućnost je da birate između suvog i svežeg kvasca. Po mogućnosti birajte sveži, jer on pruža onu vazdušastu esenciju hleba koju svi vole.

Drugi uslov je brašno. Njegov izbor je važan. Nije svako brašno podjednako dobro, kako bi pripremili osnovno jelo mnogima sa naših prostora. Brašno tipa 500 je dobra ideja. Ako imate tip 450, ostavite ga za kolače i uzmite ono što vam treba. Skladištenje sirovine je takođe važna tačka. Vlađno brašno će vam upropastiti ideju od samog početka. Pored toga, treba zapamtiti da se brašno obavezno proseje neposredno pre mešenja testa.

mekani hleb

Drugi uslov je da se vrlo strogo poštuje redosled dodavanja pojedinih sastojaka. Kaže se da kvasac, so i šećer ne treba mešati i to treba poštovati. Istina je da šećer pomaže testu da se digne, dok ga so čini gustim, a to mora da se uzme u obzir prilikom mešenja, ako se kao rezultat traži vazdušast i mekan hleb.

Majstorstvo je u mešenju testa i prema mišljenju ljudi sa najdužim iskustvom, testo mora da se udari sto puta o sto, kako bi se dobio željeni rezultat. To znači sporo i produženo mešenje kako bi se omogućilo da se gluten razvije kako bi proizveo vazdušni efekat.

Poslednji momenat je pečenje. U prošlosti je kućna furuna bila obavezna za svaki dom zbog pripreme hleba. Danas je pećnica zamenjuje manje uspešno, ali osećaj i iskustvo mogu da u vašem domu unesu miris svežeg i ukusnog mekog hleba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest