O štetnosti suvih supa

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Štetnost suvih supa

U sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih sastojaka za dan u toploj šolji supe, a da satima ne ostanete u kuhinji.

Ali da li je ova opcija takođe zdrava za nas?

Sve se više se govori i istraživanja pokazuju da su suve supe i bujoni koje koristimo iz praktičnosti štetni. Ali zašto?

Japanski naučnici sproveli su nedavno istraživanje na tu temu i otkrili da suve supe nisu korisne jer sadrže puno soli. Jedna porcija supe ima polovinu dnevne norme soli za odraslu osobu. Japanski naučnici, i ne samo oni, kategorični su da prekomerna konzumacija natrijum hlorida udvostručuje verovatnoću razvoja karcinoma želuca.

Studija naučnika iz Japana sprovedena je u trajanju od 11 godina. Tokom ovog perioda pratili su prehrambene navike 40.000 ljudi u toj zemlji. Rezultati su pokazali da je među muškarcima koji vole slanu hranu riziku od malignih bolesti podložan jedan na svakih 500 testiranih. Maligna bolest, jedna od najčešćih, godišnje ubije oko 1 milion ljudi na planeti, na drugom mestu nakon raka pluća.

Dakle, opcija da jedete na brzinu i između obaveza tokom dana, supa rastvorena u vreloj vodi nije baš dobra, i što je najvažnije - nije korisna! Zato vam savetujemo - napravite domaću supu kod kuće - i ukusnija je i, ispostavilo se, zdravija. Ovo vam omogućava da prilagodite količinu soli koju dodate. Možete čak koristiti i himalajsku so da biste izbegli rizik od kardiovaskularnih bolesti i još mnogo toga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji