Svi su čuli maksimu Reci mi šta jedeš i ja ću ti reći šta si. Ova fraza nije lišena značenja. Hrana je u osnovi našeg zdravlja. Može i razboleti i izlečiti. Stoga moramo biti odgovorni za ono što redovno ulazi u naše telo hranom.
Savremeno društvo je izmislilo prerađenu hranu. Njena pojava je opravdana činjenicom da mora postojati hrana koja dugo traje bez kvarenja. Osim što se odlikuje velikom dugotrajnošću, prerađena hrana ima i visok sadržaj kalorija i zasićuje organizam. Ukusan je i zbog bezbrojnih pojačivača koji se koriste tokom obrade. Međutim, tu se završavaju pozitivne strane prerađene hrane. Šteta od ove vrste ishrane je mnogo veća i ona se mora znati i uzeti u obzir u principima ishrane.
Štetnost prerađene hrane
• Prerađena hrana uzrokuje gojaznost – većina je puna aroma, koje su označene brojem E621. Ispod broja je mononatrijum glutamat, koji može dovesti do prejedanja. Takođe sadrže fruktozne sirupe i veštačke zaslađivače. Ovo utiče na gomilanje masti;
• Skoro svaka prerađena hrana može da izazove zavisnost od nje – kada se hrana obrađuje, iz nje se uklanjaju važni sastojci, među njima su vlakna, voda i različiti hranljivi sastojci, pa se te namirnice različito apsorbuju u telu ;
• Brza hrana negativno utiče na crevnu floru – celokupna naša unutrašnja flora prolazi kroz promene koje je potrebno stalno regulisati. Integralne žitarice su jedan od načina da se neutrališe ovaj negativan uticaj;
• Ponekad ova hrana može da izazove morbidne promene vezane ne samo za varenje, već i za pamćenje, nervni sistem – izazivaju depresije, kao i opšti tonus;
• Mogu dovesti do steriliteta – ove namirnice su genetski modifikovane, lišene su važnih hranljivih materija, pa stvaraju reproduktivne probleme;
• U preradi se koristi previše šećera, a to je previše štetno za organizam;
• Transmasti i rafinisana biljna ulja su preveliki u ovim namirnicama, a njihova šteta je svima poznata.
• Da bi duže trajale, u ove namirnice se stavlja prekomerna količina soli i to ih odmah čini štetnim.
Komentari