Evo nekih pravila kojih uvek treba da se držimo da bi spremili ukusne supe:
- Kad kuvamo supu, meso se prelije hladnom vodom, a u provrelu se stavi povrće i meso se doda kasnije, što zavisi od toga koliko vremena im je neophodno da se skuvaju;
- Nakon što supa provri, nastavljamo kuvanje na tihoj vatri;
- Da se ne uništi začinjavanje supe jajetom, treba da se doda u tankom mlazu uz neprekidno mešanje;
- Za ukusniju supu, malo pre nego što provri, može da se stavi u nju parče sira veličine oraha. Zeleni delovi praziluka, luka, celera, peršuna, daju mnogo dobar ukus kad se ostave da se kuvaju zajedno s korenom;
- Ako smo presolili supu, povravićemo joj ukus tako što ćemo staviti u nju nekoliko oljuštenih sirovih krompira da se kuvaju ili jednu dobro očišćenu pečurku;
- Kada želimo da sačuvamo supu toplom stavimo je u posudu s vrelom vodom, a ne direktno na peć;
- Bujon od pečuraka se posoli na kraju kuvanja, riblji - pre nego što provri, a mesni - odman čim provri;
- Da bi sačuvali vitamine u povrću, treba da ga dodamo kad voda provri i da kuvamo u zatvorenoj posudi i na umerenoj vatri. Ne prekuvavajte;
- Kad kuvamo supu, treba da isečemo povrće na sitnije, a za pripremu bujona od povrća - na krupnije;
- Izbećićemo taloženje krem supa od povrća ako dodamo u njih malo svežeg mleka ili pri serviranju u tanjir stavimo parče maslaca;
- Pileća supa će biti ukusnija i imaće više vitamina ako je zakiselimo sa sokom od svežeg limuna, umesto sirćetom.
Komentari