bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?

Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Turšije

Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško prestati da postoji.

Kao i u svakom receptu, tako i u najčešćem receptu za turšiju postoji ne baš tajni sastojak, ali magično deluje na rok trajanja naše omiljene zimnice. To je dodavanje aspirina.

Aspirin je jedan od najpoznatijih lekova na svetu. Dobijen iz kore vrbe, godinama pomaže deci i odraslima kod raznih bolesti, poput leka protiv bolova i upalnih procesa, kao i kod reumatizma. Još jedna od njegovih glavnih funkcija je razređivanje krvi i sprečavanje zgrušavanja ćelija.

Ovo svojstvo se manifestuje u drugom obliku kada se koristi u pripremi turšije. Uključen u pravoj dozi, aspirin ne dozvoljava da samo povrće omekša i postane kaša. Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam. Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama.

Evo jednog od najlakših recepata za carsku turšiju:

Potrebne namirnice:

Carska turšija

4 kg paprika; 2 kg karfiola; 2 kg šargarepe; 9 šolja vode; 5 šolja sirćeta; 4 šolje šećera; 1 šolja soli; 1 glavica celera; šaka oljuštenih čenova belog luka; biber po želji; aspirin (u zavisnosti od broja i veličine tegli).

Način pripreme:

Svo povrće je fino iseckano. Promeša se u velikoj posudi. Preliva se začinima, ponovo se meša i ostavlja se da odstoji 1 noć. Sutradan se poređa u tegle. Na dno svake tegle stave se 2 usitnjena aspirina, a na vrh još 2 aspirina.

Preliva se sokom koji je ostao u posudi. Na vrhu možete staviti venac od lišća celera ili lišća višnje. Može i lišće mušmule. Tegle se zatvaraju i čeka se nekoliko dana - od 5, ako je toplo, do 10, ako je hladnije vreme da turšija bude za jelo. Ako je vreme hladno, držite ih poklopcima na dole i s vremena na vreme ih promućkajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest