bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pravilna ishrana žena nakon 60

Pravilna ishrana žena nakon 60

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Ishrana žene posle 60-te

Uzrast i ishrana su usko povezani zato što svaki uzrast odgovara određenim promenama u celokupnom stanju organizma. Šta je karakteristično za uzrast preko 60 godina?

U ovom dobu, hronične bolesti su sve češći saputnik žena. Najčešći problemi dolaze od srca, nakon toga kosti kao što je artritis na koji se masa žalo. Mnogo često se razvija dijabetes, visok krnvi pritisak ima dosta dama dobi preko 60 godina.

U tipične promene se mogu dodati gubitak pamćenja i depreisja, ozbiljne bolesti kao što su Alchajmer ili Parkinson.

Ove pretnje iziskuju značajnu promenu u režimu ishrane, zato što potreba za omega-3 masnim kiselinama, kao i omega-6 masnim kiselinama postaje sve važnija i određuje čivanje ne samo živahnosti i zdravlja, nego i za čuvanje ličnosti.

Više nego ikad je važno kako radi sistem organa za varenje i zato je unos vlakana i vode potrebno da se reguliše i prati.

Teško je da pri svim potrebama da se postigne balansirana i hranljiva ishrana i da se prate svi potrebni parametrni za dobro zdravstveno stanje, pošto telo teško usvaja potrebne vitamine i minerale.

Njemu je potrebno sve manje kalorija, zato što se visička aktivnost neprestano smanjuje. Slabi i imunitet i zbog svega toga treba da se vodi računa o ishrani.

Pravilna ishrana posle 60-te

Da bi se sačuvalo adekvatno funkcionisanje imuniteta, ne treba da se dozvoli deficit cinka. Zbog toga, orašasti plodovi, sve mahunarke. mlečni i mesni proizvodi kao i integralna hrana treba da nađe mesto u vašem dnevnom režimu ishrane.

Vitamin D sve više nedostaje u telu i zato mlečna hrana, masna riba i svinjska džgercia treba da budu zastupljeni u meniju, da se ne dozvoli da dođe do deficita ovog važnog vitamina. To je važna ishrana kod žena preko 60 godina.

Voće, povrće i čaj će doprineti dobroj funkciji mozga, kao i hidatacija tela. Borovnice su bogate antioksidansima i osim za mozak, korisne su za cirkulaciju krvi. Mlečni sastojci daju potrebni kalcijum koji čuva kosti, a zeleno lisnato povrće sadrži lutein koji štiti oči od opasne i česte degeneracije makule u tom dobu.

Dobro je da izbegavate so, da unosite dovoljno tečnost i ida vodite aktivniji živo sa više vremena napolju, zato što je telu potrebno češće da se kreće, uz odgovarjauću hranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest