bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je ašvaganda i kako pomaže

Šta je ašvaganda i kako pomaže

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
175
ašvaganda

Definitivno smo vas već zaintrigirali naslovom zbog čega ćemo preći direktno na temu i otkrićemo vam šta se krije iza naziva "ašvaganda".

Ovaj naziv dolazi iz sanskrita i predstavlja naziv biljke koja je veoma poznata u Indiji. Toliko poznata koliko su kamilica i majčina dušica poznate kod nas ili koliko je ženšen poznat u Kini. Što nas podseća na to da kažemo da je ašvaganda poznata i kao indijski ženšen.

U prevodu sa sanskrita ime biljke bi trebalo da znači konjska aroma zbog njenog nametljivog mirisa dok je u svežem stanju, ali je moguće i da znači da nas ona daruje snagom poput konjske snage. Zato što se ona tokom vekova koristila upravo kako bi dala snagu ljudima i kako bi jačala imuni sistem.

U naše vreme ašvaganda se koristi i da bi nas zaštitila od bolesti, kao i od nesanice ili stresa. Sprovodi se čak niz studija o lečenju depresije pomoću ašvagande.

Zanimljivo je da istaknemo da su svi delovi indijskog ženšena upotrebljivi u medicinske svrhe, ali najvažniji su korenovi i njegove semenke koji se nude sušni za pravljenje čaja ili drugih napitaka.

Najčešće ćete sresti Ašvagandu u obliku dodatka ishrani, imunomodulatora ili imunostimulatora. Zapravo, nabrojani sastojci se često koriste za jednu te istu vrstu proizvoda.

šta je ašvaganda

Nezavisno od toga da li ćete ga sresti kao dodatak ishrani ili imunomodulatore, važno je da pratite da oni nisu sintetički medikamenti ili lekovi. Oni treba da budu u potpunosti prirodan proizvod koji u svom sastavu osim ašvagande može da uključi i druge biljke, ali ne i nejasne hemijske nazive.

Imajte u vidu i da svi dodaci ishrani, nezavisno od toga da li su ašvaganda ili ne, ni u kom slučaju ne treba da budu zamena za raznovrsnu ishranu, kao i da se koriste samo u određenom vremenskom roku.

U protivnom slučaju možete da postignete sasvim drugi efekat i nakon dugotrajne upotrebe da toliko mnogo razmazite svoj organizam da on ne može adekvatno da odgovara na spoljašnji svet bez unosa konkretnog dodatka ishrani.

Prosto striktno pratite na koji način na uzimate ove prirodne proizvode, a dobra vesto je da se na našem tržištu nude raznovrsni dodaci ishrani čiji je osnovni sastojak upravo indijsko čudo ašvaganda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest