Račel je jednostavno slatko od bundeve. Tipično je lokalnog porekla iz južne Bugarske. Takođe je poznat pod lokalnim nazivom petmez ili madžun. Račel su spremale bake, ali danas je ovo ukusno slatko iskušenje pomalo zaboravljeno.
Da bismo kod kuće napravili račel, potrebna nam je bundeva, rastvor kreča, šećerni sirup, limunska kiselina, rozetla.
Uzmite dobro sazrelu bundevu, oljuštite je i isecite na male komade.
Komadiće bundeve potopite u rastvor kreča koji se pravi mešanjem pet litara vode i 150 grama gašenog kreča. Rastvor se meša, a zatim ostavi da odstoji da se kreč slegne.
Bistri deo rastvora se filtrira i komadići bundeve se potope u njega
Rastvor kreča treba da prekrije bundevu i tako treba da odstoji najmanje dva sata. Na taj način se bundeva stegne i neće se pretvoriti u kašu.
Zatim se od jednog litra vode i dva kilograma šećera priprema šećerni sirup.
Komadići bundeve se dobro operu i zatim stave da se kuvaju u šećernom sirupu. Slatko se kuva dok se sirup ne zgusne.
Malo pre skidanja sa vatre dodajte malo limunske kiseline i nekoliko mirisnih listova rozetle.
Još toplo slatko rasporedite u suve i čiste tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite ih naopačke.
Takođe pogledajte sledeće recepte za račel.
Komentari