Daifuku ili daifuku moči je vrsta japanskog deserta koji se tradicionalno jede kao užina uz zeleni čaj.
To je vrsta malog, okruglog i mekog kolačića napravljenog od pirinčane paste. Najčešće se puni pastom od crvenog pasulja, ali ponekad se puni i pastom od belog pasulja.
Daifuku u prevodu sa japanskog znači velika sreća. Zato je to tradicionalni japanski poklon. Ako i vi želite da iznenadite nekog posebnog za sebe sličnim remek-delom iz japanske kuhinje, evo kako da ga pripremite:
Recept za domaći daifuku
Potrebni sastojci: 1 šolja lepljivog pirinčanog brašna, 1/4 šolje šećera, 2/3 šolje vode, krompir ili kukuruzni skrob (za uvaljivanje)
Za fil: 2/3 šolje vode, 1 šolja šećera, 1/2 šolje sušenog anko praha
Način pripreme: Zagrejte 2/3 šolje vode i 1 šolju šećera u malom loncu. Dodajte 1/2 šolje ankoa i dobro promešajte. Ohladite fil. Napravite 12 malih anko loptica i ostavite po strani.
Stavite pirinčano brašno u posudu otpornu na toplotu. Pomešajte vodu i šećer u manjoj posudi i postepeno sipajte u brašno uz stalno mešanje.
Stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu i zagrejte testo oko dva minuta. Zatim dobro promešajte. Zatim ponovo zagrejte dok testo ne naraste.
Brzo ga promešajte. Umočite ruke u skrob i sipajte u pleh. Zatim rukama, oprezno jer je vruće, premesite testo u plehu.
Od toga napravite 12 ravnih pljeskavica. Stavite komad anka u svaku i umotajte je u lopticu. Daifuku je gotov!
Komentari