Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Doria - zapadnjačka hrana u japanskom stilu

Doria - zapadnjačka hrana u japanskom stilu

The Fire LionThe Fire Lion
Početnik
1
Doria - zapadnjačka hrana u japanskom stilu

Doria je tradicionalno japansko jelo tipa pirinčanih zapečenih jela sa kremastim belim sosem. Na prvi pogled može mnogo više da liči na gratin, neko na neko japansko jelo. Ipak Doria je stvorena u Japanu i veoma je popularno jelo, koje vole kako deca, tako i tinejdžeri i odrasli.

Kada je stvorena Doria?

Doriu je izumio jedan švajcarski kuvar po imenu Sali Vejl koji je radio u restoranu smeštenom u jednom hotelu pod nazivom Jokohama Nju Grand u Japanu tokom 30-ih godina 20. veka. Drugim rečima - ovo je zapadnjačka hrana u japanskom stilu. Kada sam čula za ovo jelo, u početku sam mislila da je Doria italijansko jelo, ali očigleno nije!

Originalna verzija Dorie je običan rižoto pokriven bešamel sosom i ispečen u rerni. Doria se godinama često servira u mnogim staromodnim kafanama koje se nazivaju Kisaten u čijim menijima ima i jela poput Gratina od makarona i Špageta Neapolitana.

Ovo je omiljena hrana učenika koji odlaze u Kisaten posle škole, ili radnika koji su krenuli da ručaju. Pre nego što su masivni lanci ishrane i masovni kafići odvukli pažnju, u gradovima u Japanu kultura Kisatena zajedno sa Doriom cveta tokom 70-ih i 80-ih godina 20. veka.

Danas je Doria još uvek popularno i glavno jelo na mnogim mestima, tako što se specijalitet često nudi u porodičnim restoranima. Ovo jelo može da se jede kako za ručak, tako i za večeru.

Pripremanje Dorie

Doria - zapadnjačka hrana u japanskom stilu

Ima mnogo recepata Dorie, ali nisu svi isti ili pravilni. Neki koriste samo poparen pirinač sa kremastim sosem, drugi koriste Pilav. U ovom jelu od pirinča umesto morskih plodova može da se koristi piletina ili mleveno goveđe meso.

Možete da eksperimentišete sa onim što volite kada ga spremate kod kuće. Sir može da bude zamenjen mocarelom, parmezanom ili drugom vrstom sira ili kačkavaljem po vašem izboru.

I ukoliko ne možete da probate Doriu u nekom japanskom restoranu, uvek možete da je spremite kod kuće.

Da bismo vas inspirisali, pogledajte ove kombinacije za pirinač u rerni ili meso sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni