bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Saće - kada se i zašto konzumira?

Saće - kada se i zašto konzumira?

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Saće - kada se i zašto konzumira?

Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno je od pčelinjeg voska i koristi se za skladištenje meda koji je u svom najčistijem i sirovom obliku.

Saće ima mnogo koristi za ljudsko zdravlje. Pogodno je kako za jačanje imunološkog sistema, tako i za poboljšanje energetskog bilansa i za dobijanje vrednih antioksidanata, minerala i aminokiselina.

Pčelinji vosak sadrži masne kiseline dugog lanca i alkoholna jedinjenja koja su dobra za srčani sistem i pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Sa druge strane, ovi alkoholi normalizuju funkciju jetre u akumulaciji viška masti u telu.

Antioksidativno delovanje ovog prirodnog proizvoda pomaže u borbi sa štetnim toksinima.

Saće, kao i med i polen pčela, sadrže supstance koje jačaju imunitet i pomažu bržem savladavanju dosadnih prehlada i virusnih infekcija, pa ga je obavezno dodati na listu imunostimulirajućih proizvoda.

Saće

Nabavite sebi teglu meda u kojoj je saće. Uzmite mali komadić i žvaćite ga nekoliko minuta, a zatim ispljunite ostatke voska. Uradite to 3-4 puta dnevno.

Prema mišljenju različitih stručnjaka, redovno žvakanje saća efikasan je metod za dobru oralnu higijenu i dezinfekciju - čisti zube, desni i uklanja nakupljene naslage.

Sezonske alergije mogu biti izuzetno neprijatan deo našeg svakodnevnog života. Saće pozitivno deluje na ublažavanje nekih od najkarakterističnijih simptoma - curenje iz nosa, suznih očiju i kijanja. Žvaćite komade saća pre nego što počne sezona alergija.

Nedostatak energije značajno utiče na aktivnost ljudskog organizma. Antibiotska svojstva saća poboljšavaju varenje, pomažu u čišćenju krvnih sudova i pružaju veliku količinu energije.

Vosak blagotvorno deluje na čireve ili kolitis, jer pomaže pravilnom funkcionisanju motoričke i izlučujuće aktivnosti želuca. O ovom slučaju preostali komad voska u ustima treba pažljivo progutati, ali pre nego što krenete da radite dobro je da se obratite lekaru za konsultacije.

Matični mleč

Pored meda, saće sadrži i pčelinji polen, matični mleč i propolis.

Pčelinji polen je proizvod biljnog porekla koji sadrži brojne hranljive sastojke i aktivne elemente koji poboljšavaju tonus i jačaju naš imunitet.

Matični mleč je bogat vitaminima i proteinima i služi kao hrana pčelama u košnici. Jača telo i prilično dobro deluje na stanje kože i kose.

Antibakterijsko i antioksidativno delovanje propolisa pomaže kod prehlade, infekcija i rana. Sadrži velike količine eteričnih ulja i smola.

Uprkos brojnim prednostima, ne zaboravite da ove proizvode konzumirate u umerenim količinama.

Saznajte više o tome kako zameniti šećer medom i odaberite jedan od ovih lekovitih recepata sa medom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest