Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Praznik kokica se obeležava danas

Praznik kokica se obeležava danas

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
681
Praznik kokica se obeležava danas

Jedno od omiljenih kulinarskih zadovoljstava većine osoba - kokice, danas slave svoj svetski praznik. Vekovima je ovo iskušenje od kukuruza omiljeno većini nacija.

Na Dan kokica pogledajte najvažnije stvari o ovoj ukusnoj grickalici - da li su kokice korisne, da li su štetne, šta sadrže i ko jede najviše kokica na svetu?

Svetske statistike pokazuju da su najveći ljubitelji i potrošači kokica Amerikanci. Hrskava zrna redovno jedu ne samo na projekciji filma, već i kada pokušavaju da ostave pušenje.

Evropljani su na drugom mestu po potrošnji kokica, a Azijati na trećem mestu.

Većina ljudi više voli da konzumira slane kokice u kombinaciji sa gaziranim pićem. Mnogo je i osoba koje više vole specijalitet od kukuruza sa karamelom dok piju mineralnu vodu.

Najviše se ovaj hrskavi užitak kupuje vikendom, a obožavaoci kokica kažu da najviše vole da ga podele sa porodicom i prijateljima dok gledaju film.

Jesti kokice

Kokice su u prvom redu među namirnicama koje se preferiraju za jelo u bioskopima ili ispred TV ekrana.

Iako omiljena grickalica mnogim ljudima, kokice definitivno ne spadaju u kategoriju zdrave hrane, jer sadrže 30% masti i 60% ugljenih hidrata.

Takođe se ne preporučuje redovno konzumiranje kokica iz mikrotalasne pećnice, jer prema studijama one dovode do problema sa disanjem.

Međutim, hrskavo zadovoljstvo takođe može biti vrlo korisno jer sadrži antioksidante i vlakna koja štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Treba ih pripremiti i bez soli.

Zanimljivo je da su najstarije kokice nanizane na žici stare preko 4.000 godina, aotkrivene su u pećini slepih miševa zapadno od Novog Meksika u Americi.

Bugari koriste kokice ne samo kao hranu već i kao ukras. Do pre nekoliko decenija, skoro svaki dom u toj zemlji bio je ukrašen vencima od kokica uoči božićnih praznika.

Tradicija ukrašavanja kukuruznom grickalicom sačuvana je u novogodišnjim survačkama, kada survakari svoje želje za zdravljem i prosperitetom daruju uzicama kokica na štapićima drena.

A da biste uživali u porciji kokica bez kajanja, pripremite domaće kokice prema receptu koji će čak doneti i dobrobit za vaše telo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest