Legenda kaže da je jednom, kada je Zevs bio u poseti svom bratu Posejdonu, primetio kako jedna neverovatno lepa mlada devojka šeta obalom ostrva Zinari. Zvala se Kinara.
Pošto se plašio da je ne uplaši, Zevs je dugo posmatrao lepu mladu ženu sa mora. Bio je toliko očaran njome da se odlučio i ponudio joj da postane boginja i da živi sa njim i drugim besmrtnim bogovima Olimpa.
Divna Kinara se složila. Kad god ljubomorna Hera nije bila sa Zevsom, on je, kao dečak zaljubljen, odlazio svojoj voljenoj. Međutim, vrlo brzo, do nedavno smrtnica, je tugovala za svojom majkom i svojim rodnim domom.
Skupljajući hrabrost i tajno od Zevsa, otišla je da poseti svoju domovinu i svoje rođake u svetu smrtnika. Kada je to shvatio, moćni bog se toliko naljutio da je bacio Kinaru na zemlju i ona je postala biljka, danas poznata kao artičoka.
Poreklo artičoke traži se negde na Mediteranu. Ukupno je poznato oko 140 vrsta artičoka. Međutim, samo 40 njih ima hranljivu vrednost.
Danas se gaji u srednjoj i južnoj Evropi, severnoj Africi, Južnoj Americi i Kaliforniji. U Evropi se najviše gaji u Francuskoj, Španiji i Italiji. Artičoka za SAD dolazi iz države Kalifornije.
Svake godine u gradu Kastorvilu u Kaliforniji bira se kraljica artičoka. Najpoznatiji nosilac ove titule je sama Merilin Monro, koja ju je osvojila 1949. godine.
Stari Grci i Rimljani su artičoku doživljavali kao delikates i snažan afrodizijak. U Staroj Grčkoj biljci su pripisivana i svojstva koja su trebalo da pomognu rođenju više dečaka. Bogati rimski građani čuvali su je medom i sirćetom da bi uživali u njemu tokom cele godine.
U Del Duranteovoj „Herbariji“ iz 1667. pominje se metoda za testiranje trudnica i određivanje pola bebe. To se činilo sa 4 unce ekstrakta listova artičoke.
Jedan od prvih opisa artičoke dao je Teofrast, Aristotelov učenik, 371. godine. pre nove ere. U 4. veku p.n.e već je rasprostranjena kao lekovita biljka.
U 16. veku, za vreme Katarine Mediči, artičoka je postala veoma popularna u Francuskoj. Zahvaljujući francuskoj kuhinji, koja je snažno uticala na razvoj kulinarskih stilova u Evropi, artičoka je postala izuzetno popularna.
Pročitajte i:
Komentari