Beli polirani pirinač

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Beli pirinač

Zrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač.

U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica je siromašnija od drugih vrsta, ali jela od pirinča koja možete pripremiti od ove vrste uvek će biti vrlo mirisna i imati vrhunski izgled. Beli polirani pirinač obično se koristi kao prilog drugom jelu ili za pripremu raznih kašica i pudinga.

Vreme kuvanja ove sorte varira između 15 i 20 minuta, u zavisnosti od temperature termičke obrade. Izuzetno je koristan za sledeće zdravstvene probleme:

- Alergijske reakcije;

- Narušavana ravnoteža vode i soli u telu;

- Oboljenje bubrega;

- hronični gastritis sa visokom kiselošću (hiperacidni gastritis);

- Čir na želucu;

- Iscrpljenost;

- Kožne bolesti;

- crevne adhezije;

- Problemi sa debelim crevom;

- Angina i grip;

- Upala pluća;

- nervni poremećaji;

- Mentalni stres;

- Mentalni umor;

- Nedostatak mleka tokom laktacije;

- Bolesti kardiovaskularnog sistema;

- Bolesti bešike;

- Smanjeni apetit;

- Period rehabilitacije nakon duže bolesti;

- Hronične gastrointestinalne bolesti;

- Bronhijalna astma;

- Bronhitis;

- Bolesti pluća.

Beli polirani pirinač se ne preporučuje za konzumiranje kod sledećih zdravstvenih problema:

- impotencija;

- zatvor;

- crevne kolike;

- dijabetes;

- Individualna netolerancija.

Korisna svojstva belog poliranog pirinča

Beli polirani pirinač

1. Poboljšano varenje

Vodeći stručnjaci i nutricionisti preporučuju da žitarice konzumiraju ljudi koji boluju od stomačnih bolesti, gastritisa, kolitisa, dijareje i drugih poremećaja. Pirinčana voda u kojoj se kuvao beli pirinač je takođe veoma korisna. Pomaže sluznicu želuca i na taj način smanjuje kiselost samog želuca.

2. Kod bolesti srca, krvnih sudova i bubrega

Ova sorta pirinča je optimalna opcija i veoma je korisna kod ovih zdravstvenih problema. Pirinač je bogat kalijumom, koji uklanja višak soli iz tela i takođe smanjuje nivo lošeg holesterola, sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

3. Jača nervni sistem

Beli polirani pirinač je veoma koristan za živce zbog visokog sadržaja vitamina B, magnezijuma, joda, gvožđa, cinka. Da biste poboljšali pamćenje i koncentraciju, preporučuje se da jela od pirinča kuvate 2-3 puta nedeljno.

4. U slučaju prekomerne težine

100 grama ove sorte sadrži 116 kcal. Osim toga, bogat je sporim ugljenim hidratima, pa ova žitarica zasićuje telo na duže vreme, istovremeno ubrzavajući metaboličke procese. Ako povremeno konzumirate obroke sa belim pirinčem, redovno vežbate i pijete 2 litra tečnosti dnevno, videćete da se nije tako teško osloboditi viška kilograma.

5. Izvor energije

Beli polirani pirinač bogat je proteinima i ugljenim hidratima, koji obnavljaju potrošenu energiju i istovremeno povećavaju fizičku aktivnost.

6. Jačanje zglobova

Beli polirani pirinač - šta treba da znamo

Sadrži kalcijum i fosfor, koji pozitivno utiču na koštani sistem. Redovna konzumacija ove sorte pirinča blagotvorno deluje na zglobove, ali i smanjuje rizik od razvoja bolesti mišićno-koštanog sistema.

Beli polirani pirinač je veoma jednostavan za pripremu i zanimljivo se kombinuje sa različitim proizvodima zbog svog bogatog ukusa. Osim toga, vrlo je koristan u brojnim patologijama i zdravstvenim problemima.

Stoga, ako želite da zasitite svoje telo hranljivim materijama od ove žitarice, onda ga svakako treba dodati u svoju svakodnevnu ishranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji