Susamov tahini je proizvod koji je veoma bogat vitaminima B, vitaminom E i kalcijumom. Takođe sadrži visok nivo mikroelemenata - bakra, magnezijuma, fosfora i drugih. Susamov tahini je zapravo podeljen na dve vrste - od celog zrna i od oljuštenog susama. Nudimo vam tri recepta sa susamovim tahinijem - salata, šejk i klasične lepinje. Evo proizvoda potrebnih za recepte:
Zelena salata sa tahinijem od susama
Neophodni proizvodi: zelena salata, 2 šargarepe, 1/2 crvene cvekle, 1/2 pomorandže, 1/2 kašičice semenki suncokreta ili bundeve, 2 kašike susamovog tahinija, maslinovo ulje i sok od limuna.
Način pripreme: Isecite zelenu salatu - možete joj dodati malo spanaća ako želite. Oljuštite pomorandžu i iseckajte je. Šargarepu i cveklu treba narendati sitno i dodati ih drugim proizvodima. Na kraju dodajte semenke suncokreta, a sa ostalim proizvodima napravite preliv za salatu. Ako želite, dodajte malo soka od pomorandže.
Klasične lepinje sa susamovim tahinijem
Neophodni proizvodi: 1 i 1/2 kašičica kvasca, 1 kašičica meda, 150 g susamovog tahinija, 1 kašičica soli, 240 ml vode, brašno - integralno i belo - oko 180 g
Način pripreme: Količina brašna navedena u receptu može biti malo, pa pripremite veću količinu. Prvo što treba da uradite je da rastvorite kvasac sa medom i ostavite dvadeset minuta na toplom mestu. Po 180 g svake vrste brašna se proseje i pomeša sa solju i tahinijem.
Sipajte kvasac u tankom mlazu i promešajte. Treba da napravite testo od kojeg treba napraviti pogačice, ali prvo ostavite da testo nadođe oko 1 sat i 30 minuta. Zatim formirajte loptice od testa - otprilike veličine teniskih loptica.
Stavite ih u podmazan pleh i pokrijte krpom. Treba da odstoje oko sat vremena da ponovo narastu na toplom mestu. Zatim ih pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Po želji možete ih prethodno posuti susamom.
A nakon što ste pripremili salatu i lepinje, vreme je za nešto lakše – šejk sa susamovim tahinijem, koji je izuzetno koristan i hranljiv. Stavite u blender pola litra mleka, 2 kašike tahinija, 2 kašike meda (može i manje, po ukusu), malo cimeta za ukus. Zatim sipajte u šolje.
Komentari