bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje karanfilića - koristi i primena

Ulje karanfilića - koristi i primena

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
291
Ulje karanfilića

Istorija govori da su Kinezi koristili karanfilić više od 2000 godina za aromu i kao začin.

Karanfilići su bili doneti iz Indonezije u Kinu još tokom 200. godine pre Hrista. Tada su ljudi držali karanfilić u svojim ustima kako bi poboljšali svoj zadah pre susreta sa imperatorom. Pretpostavlja se da su drevni Persijanci koristili ulje karanfilića kao ljubavni eliksir.

Ajuverdski iscetlitelji su takođe korstili ulje za lečenje digestivnih problema, groznice i respiratornih problema. Ono je bilo jedno od osnovnih eteričnih ulja koje je štitilo ljude od bubonske kuge u Evropi.

Danas ulje karanfilića nastavlja da se koristi za mnoge zdravstvene, poljoprivredne i kozmetičke svrhe.

Da li ste spremni da saznate o svim zadivljujućim koristima i primenama ulja od karanfilića? A one su:

Koristi karanfilića

Čini kožu zdravom

Ulje karanfilića je prirodno sredstvo za uklanjanje akni. U posudu sipajte 3 kapljice ulja, dodajte 2 supene akšike meda i mešajte dok se ne dobije homogena smesa, Nanesite na lice i nakon toga isperite vodom.

Ublažava zubobolju

Ulje karanfilića - koristi i primena

Jedna od najboje poznatih koristi ulja karafnilića je da se koristi za lečenje zubobolje. U današnje vreme karanfilić je širokom prihvaćen kao pouzdano sredstvo za ublažavanje vola i diskomforta povezanih sa različitim dentalnim oštećenjima.

Poboljšava varenje

Ulje karanfilića se koristi i za lečenje često sretanih tegova povezanih sa sistemom organa z avarenje, uključujući loše varenje, morsku bolesti, naduvenost stomaka i gasove.

Jača imunološki sistem

Zahvaljujući svojim moćni baktericidnim i antivirusnim sposobnostima ulje karanfilića pomaže u jačanju imunološkog sistema. Ono može da se izbore ili čada da spreči prehladu i grip, pre svega tokom zimskih meseci.

Pomaže u smanjivanju krvnog pritiska i povećava zdravlje srca

Evgenol koji se nalazi u ulju od karanfilića može da raširi osnovne arterije u telu tako što istovremeno smanji krvni pritisak. Ulje karanfilića je poznato kao prirodni razređivač krvi do te mere da se čakne preporučuje njegovo kombinovanje sa drugim strandardnim razređivačima krvi.

Primene karanfilića

Postoje mnogobrojne primene ulja od karanfilića. Njegovo dodavanje u vašu svakodnevicu je odličan način da prirodno povećate nivo antioksidanasa u telu.

Karanfilić

Pomislite na varijante da aromatizujete vazduh u svom domu uljem od karanfilića. Ova metoda je veoma korisna i koristi se za poboljšavanje imunog zdravlja i smanjivanje krvnog pritiska.

Ulje od karanfilića je odlična dopuna uz domaće spremljene proizvode za ličnu higijenu kao što su dezodoransi i pasta za zube. Takođe je moćan antibakterijski sastojak koji možete da dodate u domaće napravljene detoks preparate.

Ukoliko imate kontakt sa ljudima sa prehladom ili gripom, možete da pomešate ulje karanfilića sa kokosovim uljem i da ga nanesete po vratu i grudima za prirodnu antioksidansnu zaštitu. Kod visokog krvnog pritiska razredite ga kokosovim uljem i nanesite ga direktno na zglobove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest