bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Šitake pečurke - korisna svojstva i primena

Šitake pečurke - korisna svojstva i primena

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6618612
Šitake pečurke - korisna svojstva i primena

Šitake pečurke kod nas nisu baš česte, ali su veoma korisne i ukusne. Ove pečurke se ne koriste samo u kulinarstvu već i u medicini jer imaju sposobnost lečenja. Ovo su verovatno jedine pečurke koje imaju zaista dokazane lekovite koristi.

Šitake pečurke se koriste za prevenciju mnogih bolesti, kao i za održavanje dobrog zdravlja. Zašto su toliko korisne, koja svojstva imaju, njihovu zanimljivu istoriju i odakle potiču, saznaćete u narednim redovima. Uživajte u čitanju!

Poreklo šitake pečuraka

Ova vrsta pečuraka se često naziva carska pečurka. Možda ćete naići i na naziv pečurke života. Ova dva imena su korišćena u staroj Aziji, odakle ove pečurke potiču. U biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta.

Ipak, postoje neka stabla na kojima se ove pečurke najčešće mogu naći - a to su hrastovi. Mnogi ljudi nazivaju šitake pečurke zimske pečurke ili pečurka cveće. To je zbog ukrasa koji imaju na svom šeširu.

Sastav i korisna svojstva šitake

Šitake
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Šitake pečurke su veoma bogate proteinima, imunostimulansima, antibakterijskim sastojcima. Ovi sastojci su veoma korisni u lečenju hroničnih bolesti. Takođe se veruje da ova gljiva ublažava simptome bolesti koje za sada ostaju neizlečive.

Neka od korisnih svojstava šitake pečuraka su zbog polisaharida koje sadrže. Ove supstance su poznate i kao lentinan. Ova supstanca se može naći samo u ovoj vrsti pečuraka. Izaziva proizvodnju određene vrste belih krvnih zrnaca.

Šitake takođe sadrže mnogo vitamina A, vitamina C, B1 i B2. Kada se ova gljiva osuši na suncu, ova pečurka apsorbuje vitamin D.

Sastav šitake pečuraka takođe uključuje magnezijum, koji je važan za našu energiju za dobro mentalno zdravlje. Takođe sadrže kalijum i kalcijum koji su veoma važni za naše kosti. Pored svega navedenog, sadrže i fosfor, natrijum, silicijum i gvožđe.

Koristi šitake pečuraka

Pečurke šitake
Fotografija: Yordanka Kovacheva

- Imaju svojstva koja sprečavaju nastanak tumora - To je njihova glavna snaga i u oblasti medicine su poznate po ovom svojstvu. Za to se koriste u lekovima protiv raka, kao i u prevenciji nekih karcinoma. Važno je znati da elementi sadržani u ovim pečurkama uklanjaju tumorska tkiva iz tela bez uništavanja zdravih.

- šitake pečurke imaju moć da regulišu pritisak;

- Imaju antiinflamatorna svojstva - Pomažu kod nekih unutrašnjih upala;

- Pomoć su za bolji tonus organizma;

- Poboljšavaju imunitet;

- Pomažu da imamo lepšu i zdraviju kožu;

Pravilna upotreba šitake pečuraka

Kuvanje šitake
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Dobra stvar kod ovih pečuraka je što ne morate da se pitate kako da ih spremite da biste u njima zadržali sve što je korisno. Mogu se naći i kao dodatak ishrani ili ekstrakt. U Aziji, ove pečurke su jedan od glavnih sastojaka miso supe. Ova pečurka se može koristiti za aromatiziranje mesa, soseva od pečuraka, supe od pečuraka i salate od pečuraka;

Međutim, morate pratiti uputstva za upotrebu ove pečurke ako ste se konsultovali sa lekarom. Doziranje šitake pečuraka zavisi od nekoliko faktora - starosti, pola, težine i ukupnog zdravlja, uključujući prisustvo hroničnih bolesti;

Još jedna važna stvar koju treba da znate o šitake pečurki je da su ove pečurke jedine sa lekovitim svojstvima koje imaju alergijsku reakciju poznatu kao bolest pečurkara ili medicinskim jezikom – gljivični dermatitis. Pojavljuje se ako jedete loše obrađene sirove šitake pečurke.

Šitake je dobro konzumirati samo ako se lečite takozvanim imunosupresivima – to su lekovi koji potiskuju imuni sistem.

A sada pogledajte još ukusnih predloga koje možete pripremiti sa šitake pečurkama;

- čorba od pečuraka;

- piletina sa pečurkama;

- punjene pečurke;

- pohovane pečurke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest