Bonapeti.rs»Tikvica: istorija, upotreba, koristi, vrste i najbolja jela sa tikvicom

Tikvica: istorija, upotreba, koristi, vrste i najbolja jela sa tikvicom

Korisnik#341796Korisnik#341796
Početnik
17
Tikvice zucchini

h3Tikvica je povrće, koje se u svetu koristi vekovima, poznata po svojoj svestranosti, jednostavnosti u pripremi i nutritivnim vrednostima. Ovo povrće iz porodice bundeva steklo je globalnu popularnost zahvaljujući svojoj blagoj aromi i mogućnosti da se koristi u raznim jelima – od predjela, supa i salata, do glavnih jela i deserta. U ovom članku istražujemo istoriju tikvica, njihove vrste, nutritivne koristi, i neke od najboljih načina na koje se tikvice pripremaju širom sveta.

Istorija tikvica

Tikvica (Cucurbita pepo) vodi poreklo iz Centralne Amerike, gde su je starosedeoci uzgajali pre više od 7.000 godina. Prvobitno, biljka je korišćena zbog svojih semenki, dok su plodovi smatrani manje važnim. Sa dolaskom evropskih osvajača u Novi svet, tikvice su prebačene u Evropu, gde su postale popularne, posebno u Italiji tokom 16. veka.

Reč "tikvica" dolazi iz italijanskog jezika, gde "zucchina" označava malu tikvu. Iako su danas tikvice globalno poznate, njihova popularnost najpre je rasla u mediteranskim zemljama, gde su se prilagodile lokalnoj kuhinji i postale nezaobilazan deo mnogih recepata.

Vrste tikvica

Tikvice vrste

Tikvice se javljaju u raznim oblicima, bojama i veličinama.

Najpoznatije vrste uključuju:

Zelene tikvice – Ovo je najčešća vrsta, sa glatkom, tamnozelenom korom. Blagog su ukusa i lako se pripremaju.

Žute tikvice – Svetložute boje, ove tikvice imaju nešto slađi ukus i često se koriste u salatama.

Patlidžan-tikvice (kuglice) – Male, okrugle tikvice idealne za punjenje. Popularne su u Francuskoj.

Tikvice sa prugama – Prepoznatljive po prugastoj kori, koriste se za grilovanje ili pečenje.

Bele tikvice – Retka vrsta, obično se koristi u tradicionalnim jelima na Balkanu i Bliskom istoku.

Svaka od ovih vrsta ima specifičnu teksturu i ukus, što ih čini pogodnim za različite kulinarske tehnike.

Nutritivne vrednosti i zdravstvene koristi tikvica

Tikvica je povrće koje je bogato hranljivim materijama, a siromašno kalorijama. U 100 grama tikvica nalazi se svega 17 kalorija, što ih čini idealnim izborom za ljude, koji vode računa o ishrani.

Vitamini i minerali: Tikvica sadrži vitamin C, vitamin A, kalijum, magnezijum i mangan.

Antioksidansi: Tikvica je bogata antioksidansima, uključujući lutein i zeaksantin, koji su korisni za zdravlje očiju.

Dijetalna vlakna: Poboljšavaju probavu i doprinose osećaju sitosti.

Hidratacija: Sa više od 90% sadržaja vode, tikvica pomaže hidrataciji organizma.

Tikvice su odlične za jačanje imunološkog sistema, smanjenje upala i podršku zdravlju srca zahvaljujući niskom nivou masti i holesterola.

Jela sa tikvicama

Tikvice su izuzetno svestrano povrće koje se može pripremiti na brojne načine. Evo nekoliko popularnih jela sa tikvicama:

1. Tikvice na roštilju

Tikvice grilovane

Tikvice isečene na tanke ploške, začinjene maslinovim uljem, belim lukom i začinima, idealne su za roštilj. Njihov blagi dimljeni ukus savršeno se slaže sa mesnim jelima.

2. Punjene tikvice

Izdužene tikvice prepolovljene po dužini često se pune mešavinom mlevenog mesa, pirinča, začina i povrća. Nakon pečenja u rerni, dobija se bogato glavno jelo.

3. Krem supa od tikvica

Blaga i kremasta supa od tikvica pravi se od pirea kuvanih tikvica, krompira, luka i pavlake. Ovo jelo je osvežavajuće i idealno za svaku sezonu.

4. Pljeskavice od tikvica

Narendane tikvice pomešane sa jajima, brašnom i začinima oblikuju se u pljeskavice i prže na ulju. Ovo jelo je brzo, jednostavno i omiljeno kod svih generacija.

5. Špageti od tikvica

Uz pomoć spiralizera, tikvice se mogu pretvoriti u alternativu klasičnoj pasti. Ovi „špageti“ se najčešće kombinuju sa sosom od paradajza, pesto sosom ili maslinovim uljem.

6. Musaka sa tikvicama

Slojevi tanko sečenih tikvica, mesa i bešamel sosa čine bogatu i ukusnu musaku, popularnu u mnogim mediteranskim zemljama.

7. Tartar od tikvica

Sitno seckane tikvice, pomešane sa maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima, čine osvežavajuće predjelo.

Tikvica u kulinarstvu različitih kultura

Tikvica se koristi u gotovo svim svetskim kuhinjama.

Italijanska kuhinja: Tikvica je ključni sastojak u jelima kao što su minestrone supa i prženi cvetovi tikvica.

Francuska kuhinja: Ratatuj, tradicionalno jelo sa juga Francuske, ne može se zamisliti bez tikvica.

Balkanska kuhinja: Punjene tikvice su često viđene na trpezama Balkana, a od njih se prave i razne čorbe.

Azijska kuhinja: Tikvica se koristi u stir-fry jelima, supama i kao dodatak nudlama.

Kako odabrati i čuvati tikvice

Prilikom kupovine tikvica, treba birati one koje su:

Glatke i čvrste na dodir, bez oštećenja.

Manjih dimenzija (15-20 cm), jer su mlađe tikvice ukusnije i manje gorke.

Tikvice se mogu čuvati u frižideru do sedam dana. Ako ih želite sačuvati duže, možete ih zamrznuti nakon blanširanja.

Tikvica je povrće koje se izdvaja svojom jednostavnošću i nutritivnim bogatstvom. Njena univerzalnost omogućava da se koristi u brojnim jelima, od tradicionalnih do modernih. Bez obzira na to da li je grilovana, punjena, pržena ili pomešana sa drugim sastojcima, tikvica zauzima centralno mesto u mnogim kuhinjama sveta. Njena istorija, svestranost i zdravstvene koristi čine je nezaobilaznim izborom u ishrani svakog domaćinstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest