bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je anardana i za šta se koristi?

Šta je anardana i za šta se koristi?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
anardana

Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.

Takvo omiljeno jesenje voće je nar koje je ne samo ukusno, nego i korisno. I pošto smo pričali o naru, došlo je vreme da vas detaljnije upoznamo i sa njegovim semenkama koje se u sušenom obliku nazivaju anardana.

Anardana je popularan začin koji se masovno koristi u indijskoj i iranskoj kuhinji i nažalost teško može da se pronađe kod nas.

Anardana ima blago slatkast i istaknut voćni ukus i aromu u indijskoj kuhinji se pre svega kombinuje sa začinima kao što su svež korijander, menta, kumin i amčur (drugi za nas netipičan začin kojeg predstavlja mango u prahu). On dodaje jarku boju i veći intenzitet ukusa jelu u kojem se nalazi. Obično se dodaje na početku kuvanja, zato što Indijci veruju da što duže učestvuje u termičkom procesu, to ukusnije postaje jelo.

Anardana se koristi za pravljenje čuvenog čatnija koji bi se mogao definisati kao što poput ljutenice od voća. Sadrži kako paprike i paradajze, tako i voće u sebi. Naravno, i anardana.

Indijci dodaju anardanu i kada prave kari sosove, zato što na taj način sos se ne samo obogaćuje što se tiče ukusa, nego se i zgušnjava. Ne postoji način da se pripremi i tradicionalno indijsko jelo Alu Anardana, a da se u njega ne uključe i sušene semenke nara.

čatni sa anardanom

Anardana se dodaje u razne salate, posebno u krompir salatu i one od leblebija. Da ne zaboravimo i hlebove, kao i slatkiše. Za razliku od tako popularnih kod nas recepata sa suvim grožđem, Indijci sušena zrnca grožđa zamenjuju upravo anardanom.

Moete da uključujete redovno anardan u svoj režim ishrane, zato što je ovaj začin veoma koristan. On sadrži mnogo antioksidanasa i vlakana koji se brinu o uklanjanju toksina iz našeg tela, regulišu šećer u krvi i štite nas od ateroskleroze. Odgovarajuć je čak i za konzervisanje - možete mirno da ga dodate kada pravite džemove i marmelade kako biste dobili intenzivniji i egotičan ukus svog slatkog.

U zaključku možemo da kažemo da korišćenje sušenih semenki nara ima još jednu neočekivanu prednost u odnosu na sveže - one ne stvaraju mrlje. Znate da semenke nara prljaju isto koliko i crvena cvekla i sposobni su da ostave našu odeću u takvim mrljama koje ne mogu biti uklonjenje i najboljim preparatima za pranje.

Tako da je odlična ideja da raspolažete anardanom u svom kuhnjskom ormariću. A i svežih narova ima samo na jesen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest