Šta su zrna kakaa
Zrna kakaa su plodovi drveta kakaa. Rastu na toplim i vlažnim mestima u Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi i Africi.
Zrna kakaa se beru, suše i fermentišu 1-2 nedelje. Zatim se prže.
Međutim, da bi se sačuvala sva njihova korisna svojstva, zrna kakaa je bolje ostaviti sirova. U sirovom stanju, zrna kakaa sadrže mnoge korisne supstance.
Korisna svojstva sirovog zrna kakaa
Antidepresivna svojstva
Zrna kakaa su prirodni antidepresivi. Sadrže dopamin, feniletilamin i serotonin. Podržavaju mentalno zdravlje, utiču na raspoloženje, bore se protiv stresa i depresije i blagotvorno deluju na umor i loše raspoloženje.
Antioksidativna svojstva
Kao jak antioksidans, ovaj prirodni dar smanjuje rizik od raka, reguliše holesterol i pozitivno utiče na kvalitet života.
Uticaj na mozak
Poboljšava cirkulaciju krvi u onim delovima mozga koji su odgovorni za reakcije i pamćenje. Povećava moždanu aktivnost tokom dana i miran san noću.
Uticaj na kardiovaskularni sistem
Zrna kakaa sadrže polifenole i magnezijum, zbog čega pozitivno utiču na srčanu aktivnost i održavaju elastičnost krvnih sudova, smanjuju pritisak, ubrzavaju metabolizam i time podstiču gubitak težine.
Kako konzumirati sirova zrna kakaa

Preporučuje se konzumiranje nekoliko sirovih zrna kakaa i za odrasle i za decu. Njihov ukus je blago gorak, pa je dobro isprati ih ili potopiti 1-1, 5 sat pre konzumiranja.
- Mogu se zdrobiti u avanu i dodati u musli, šejkove ili posuti po desertima;
- Mogu se napraviti u sirove bombone ili štanglice-pločice;
- Pogodna su za dodavanje u peciva kao što su mafini i kolači;
- Dobra opcija za mešanje sa orasima i suvim grožđem, kao i suvim voćem, za pripremu energetske užine.
Recept za tečnu čokoladu sa sirovim zrnima kakaa

Potrebni sastojci:
- 100 grama lešnika
- 5 urmi
- 4 zrna kakaa
- 2 kašike kakaa
- 30 grama kakao putera
- 100 grama vode
Priprema:
Peći lešnike oko 8 minuta na 150 stepeni. Oljuštiti im ljusku nakon što se ohlade.
Kakao puter se istopi na pari.
Stavljaju se u blender zajedno sa kakaom, zrnima kakaa i urmama. Muti se dok se ne dobije homogena smesa. Dodaje se kakao puter i ponovo se muti. Kada je gotovo, sipa se voda dok se ne dobije željena konzistencija. Gotova domaća tečna čokolada se sipa u teglu i čuva u frižideru.
Pogledajte takođe zašto cena kakaa raste, kao i kada treba izbegavati kakao.
Komentari