Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta raditi sa sirovim zrnima kakaa

Šta raditi sa sirovim zrnima kakaa

Zrna kakaa

Šta su zrna kakaa

Zrna kakaa su plodovi drveta kakaa. Rastu na toplim i vlažnim mestima u Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi i Africi.

Zrna kakaa se beru, suše i fermentišu 1-2 nedelje. Zatim se prže.

Međutim, da bi se sačuvala sva njihova korisna svojstva, zrna kakaa je bolje ostaviti sirova. U sirovom stanju, zrna kakaa sadrže mnoge korisne supstance.

Korisna svojstva sirovog zrna kakaa

Antidepresivna svojstva

Zrna kakaa su prirodni antidepresivi. Sadrže dopamin, feniletilamin i serotonin. Podržavaju mentalno zdravlje, utiču na raspoloženje, bore se protiv stresa i depresije i blagotvorno deluju na umor i loše raspoloženje.

Antioksidativna svojstva

Kao jak antioksidans, ovaj prirodni dar smanjuje rizik od raka, reguliše holesterol i pozitivno utiče na kvalitet života.

Uticaj na mozak

Poboljšava cirkulaciju krvi u onim delovima mozga koji su odgovorni za reakcije i pamćenje. Povećava moždanu aktivnost tokom dana i miran san noću.

Uticaj na kardiovaskularni sistem

Zrna kakaa sadrže polifenole i magnezijum, zbog čega pozitivno utiču na srčanu aktivnost i održavaju elastičnost krvnih sudova, smanjuju pritisak, ubrzavaju metabolizam i time podstiču gubitak težine.

Kako konzumirati sirova zrna kakaa

Kakao

Preporučuje se konzumiranje nekoliko sirovih zrna kakaa i za odrasle i za decu. Njihov ukus je blago gorak, pa je dobro isprati ih ili potopiti 1-1, 5 sat pre konzumiranja.

- Mogu se zdrobiti u avanu i dodati u musli, šejkove ili posuti po desertima;

- Mogu se napraviti u sirove bombone ili štanglice-pločice;

- Pogodna su za dodavanje u peciva kao što su mafini i kolači;

- Dobra opcija za mešanje sa orasima i suvim grožđem, kao i suvim voćem, za pripremu energetske užine.

Recept za tečnu čokoladu sa sirovim zrnima kakaa

Domaća tečna čokolada

Potrebni sastojci:

- 100 grama lešnika

- 5 urmi

- 4 zrna kakaa

- 2 kašike kakaa

- 30 grama kakao putera

- 100 grama vode

Priprema:

Peći lešnike oko 8 minuta na 150 stepeni. Oljuštiti im ljusku nakon što se ohlade.

Kakao puter se istopi na pari.

Stavljaju se u blender zajedno sa kakaom, zrnima kakaa i urmama. Muti se dok se ne dobije homogena smesa. Dodaje se kakao puter i ponovo se muti. Kada je gotovo, sipa se voda dok se ne dobije željena konzistencija. Gotova domaća tečna čokolada se sipa u teglu i čuva u frižideru.

Pogledajte takođe zašto cena kakaa raste, kao i kada treba izbegavati kakao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni