Surutka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190174
Surutka

Surutka je prirodni mlečni serum, koji se dobija kao otpadni proizvod u proizvodnji različitih mlečnih proizvoda.

Surutka se dobija prilikom zgrušavanja kazeina, koji je jedan od proteina sadržanih u mleku. Izgleda kao providna tečnost beličaste boje.

Sastav surutke

Surutka se sastoji od oko 93, 7% vode, ali preostalih 6, 3% uključuje sve najbolje što se nalazi u mleku. Glavni deo suve materije surutke je laktoza /mlečni šećer/.

Surutka sadrži veoma značajne proteine koji sadrže esencijalne aminokiseline. Biološka vrednost proteina surutke je veoma visoka – čak 112%.

Surutka sadrži malu količinu mlečnih masti, koje imaju visoku svarljivost i povećavaju aktivnost enzima. Sastav surutke uključuje čitav niz vitamina B, vitamina A i E, holina, nikotinske kiseline. Surutka je takođe bogata probiotičkim bakterijama, magnezijumom i kalcijumom.

Mlečna surutka

Surutka u kulinarstvu

Surutka se može koristiti za pripremu raznih koktela i deserata. Surutka koja ostane od pravljenja vurde se filtrira i može se mešati sa sokovima od povrća i voća, kao i sa ekstraktima raznih biljaka. Surutka se koristi u pravljenju debelih palačinki i ukusnog hleba, domaćih pita i dr.

Upotreba surutke

Pored u kulinarstvu surutka se koristi za ishranu životinja, za đubrenje zemljišta; za proizvodnju suve surutke; za proizvodnju koncentrata proteina za ishranu; za proizvodnju laktoze, koja se široko koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji; za proizvodnju biogasa.

Surutka je uključena u proces dobijanja biološki aktivnih supstanci; supstance sa tehnološkom primenom; za proizvodnju jednoćelijskih proteina.

Koristi od surutke

Surutka je izuzetno dragocena za zdravlje. Pomaže kod brojnih bolesti digestivnog sistema, usporava stvaranje gasova i procese truljenja, normalizuje crevnu mikrofloru.

Zbog velike količine vitamina B, surutka svakako može poslužiti kao umirujući napitak. Pića na bazi surutke pozitivno utiču na emocionalno stanje.

Surutka sadrži mnogo vitamina rastvorljivih u vodi, što znači da može da zaštiti organizam od skrivenih nedostataka vitamina, što je izuzetno važno u periodima odsustva voća i povrća sa trpeze.

Surutka od mleka

Surutka takođe igra važnu ulogu u isceljujućoj ishrani, posebno za starije osobe. Konzumiranje surutke pre obroka može smanjiti lučenje hlorovodonične kiseline u želucu.

Proteini surutke se koriste za pripremu hrane za bebe jer je njihov sastav bliži majčinom mleku. Preporučuje se i osobama sa problemima sa težinom, koristi se za smanjenje gojaznosti i prevenciju prekomerne težine.

Nutricionisti preporučuju jednu čašu surutke za početak dana. Ona jača imuni sistem i pomaže u podmlađivanju tela, a tajna prirodno leži u njenom jedinstvenom sastavu.

Surutka pomaže da se prevaziđe želja za slatkom hranom, a njena redovna upotreba povećava serotonin, poboljšava cirkulaciju krvi i jača nervni sistem. Surutka se preporučuje za reumatizam, hipertenziju, anginu, aterosklerozu, koronarnu bolest i drugo.

Ulepšavanje surutkom

Surutka ne samo da održava zdravlje, već ima veoma dobar efekat na kožu i kosu. Sve više proizvoda na bazi surutke ulazi u kozmetiku. Proteini niske molekularne težine koji regulišu rast i popravku ćelija pronađeni su u surutki.

Takođe ima antioksidativnu aktivnost koja usporava proces starenja. Njena regenerativna svojstva čine surutku zaista vrednim kozmetičkim proizvodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas