bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Hajde da pogledamo neke zabavne činjenice o siru!

Hajde da pogledamo neke zabavne činjenice o siru!

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Početnik
48
Da pogledamo neke zabavne činjenice o siru

Dokazi o pripremi sira datiraju još od pre 5.000 godina, iako nije jasno ko ga je prvi napravio. Najstariji poznati sir otkriven je u Egiptu 2018. godine, star oko 3200 godina.

U stvari, mnogi popularni sirevi kao što su švajcarski, čedar, parmezan, gauda i drugi su još uvek relativno novi – stari su oko 500 godina. Nedavno istraživanje pokazalo je da arheološki nalazi ukazuju na to da su Indijci pravili sir pre 4.500 godina. Nalazi su iz Kotada Bhadli, koji se nalazi u modernom okrugu Kuč u Gudžaratu!

Sada kada znamo istoriju, pogledajmo neke zabavne i zanimljive činjenice o siru:

Zabavna činjenica broj 1:

Postoji preko 1800 različitih vrsta sireva dostupnih širom sveta! Iako su sirevi klasifikovani u preko 1800 vrsta, dostupni su u osnovi u osam varijanti, koje uključuju plave, tvrde, pasta filata, prerađene, polutvrde, polumeke, meke i sveže i meko zrele. A neki od najpopularnijih sireva koji se najviše konzumiraju širom sveta su Parmigiano Reggiano (parmezan), engleski Čedar, Rokfor, Bri, Grijer, Feta, Mocarela i Mančego - Mocarela je najčešće konzumirani sir od svih navedenih!

Zabavna činjenica broj 2:

Od 2020. godine Danska je najveći potrošač sira na svetu, a slede Island i Finska. Kažu da prosečan Danac pojede oko 28, 1 kg sira godišnje.

Zabavna činjenica broj 3:

Sir

Godišnje se proizvede ogromnih 20 miliona metričkih tona sira, a zemlja koja je najveći proizvođač sira su Sjedinjene Države, koje proizvode 30 odsto svetske proizvodnje. Nemačka i Francuska slede SAD.

Zabavna činjenica broj 4:

Prijavljeno je da najskuplji sir na svetu - Pule - košta 600 dolara po kilogramu! Ogromna cena ovog sira je posledica njegove retkosti, jer je ostalo samo 100 specijalnih balkanskih magarica, koji se muzu specijalno za pripremu Pule sira. Dodatna činjenica: za proizvodnju jednog kilograma Pule sira potrebno je 25 litara ovog mleka!

Zabavna činjenica broj 5:

Stari Grci veruju da je Aristej otkrio fetu, koja se široko koristi u grčkoj kuhinji.

Zabavna činjenica broj 6:

Naučnici veruju da redovno konzumiranje plavog sira Rokfora pomaže dugovečnosti. Studije pokazuju da ovaj sir poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Zabavna činjenica broj 7:

Ljudi koji vole sir (a ko ga ne voli? ) nazivaju se turofilima.

Zabavna činjenica broj 8:

Jun se smatra nacionalnim mesecom mlečnih proizvoda. Još više razloga da progutate više kriški sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest