Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako se suše biljke?

Kako se suše biljke?

HrisiHrisi
Početnik
40
Sušenje biljaka

Biljke su čudesni sastojci prirode koji nam mogu pomoći kod brojnih problema. To su prirodni lekovi koji su, za razliku od drugih, jeftiniji, prijatniji, a ponekad i efikasniji. Možete ih uzgajati u svojoj bašti ili kupiti, važno je da kod kuće uvek imate bar nekoliko biljaka. Možete sušiti bosiljak, čubar, origano, majčinu dušicu i sve druge biljke koje koristite u svakodnevnom životu.

Oni koji se pridržavaju ovog pravila znaju da ne možete čuvati i konzumirati biljke ako se one nisu osušile. Dobra stvar je što čak i kada se osuše, biljke ne gube korisna svojstva. Pitanje je kako da sušimo biljke, ako ih nismo kupili u ovom obliku.

Evo nekoliko načina za sušenje biljaka

Ljudi se sve više odlučuju za sušenje biljaka na vazduhu - najefikasniji i najpopularniji metod. Potreban vam je list papira, novine, kuhinjska rolna ili nešto na šta ćete rasporediti iskidano lišće biljaka. Stavite ih u posudu, na tanjir ili poslužavnik, na primer, a gornji deo treba pokriti da se zaštiti od insekata, prašine i drugih zagađivača. Stavite posudu sa začinskim biljem na mesto daleko od svetlosti i vetra. Listove je dobro okrenuti na jednu, pa na drugu stranu na 12 sati da se ne bi ubužali i da bi se dobro osušili. Proces traje oko 2-3 dana. Videćete da su se listovi osušili jer su lakši i stvaraju više zvuka.

Brži način od gore navedenog je da sušite biljke u rerni. Ovde se mora voditi računa, jer ako biljke izgore, one će izgubiti korisna svojstva i ukus. Ovaj postupak se radi tako što se listovi ponovo odvajaju i stavljaju u pleh za pečenje. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta na 40-50 stepeni. Posle pola sata okrenite ih i ponovo uključite rernu na 30 minuta. Po isteku ovog sata isključite rernu i ostavite je otvorenu da se biljke ohlade. Za još sat vremena biće spremne da se skladište.

Gotovo nepoznata metoda je ona koja se tiče sušenja u mikrotalasnoj pećnici. Veoma brzo i zahtevno sušenje. Princip je isti, listovi treba da budu na papiru i prekriveni njime. Ne držite ih duže od minut, minut i po u mikrotalasnoj pećnici. U slučaju da počnu da gore, odmah ih izvadite. Ako nakon ovog minuta biljke nisu potpuno suve, možete ih pustiti još 30 sekundi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji