Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Beli čaj - poznate i nepoznate činjenice

Beli čaj - poznate i nepoznate činjenice

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
206119
1 od 5 Fotografije

Poboljšava kardiovaskularni sistem


To je zbog prisustva katehina koji spadaju u grupu polifenolnih antioksidanasa. Njihovo delovanje pomaže u smanjivanju holesterola, snižavanju krvnog pritiska, poboljšavanju funkcije krvnih sudova, tako što se na taj način smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Beli čaj ima delikatan sladak ukus. Uzgaja se i dobija uglavnom u Kini, na Tajvanu, severnom Tajlandu i istočnom Nepalu. Pravi se od pupoljaka biljke Camellia Sinensis od koje se prave zeleni i crni čaj. Da bi se dobio takozvani beli čaj, pupoljci biljke se suše na pari odmah čim se uberu. Prilikom ovog procesa izbegava se oksidacija, a tako dobijeni proizvod je bogat antioksidansima.

Naziva se beli čaj zbog finih srebrno-belih dlačica po otvorenim pupoljcima biljke. Zapravo, malo se zna o činjenici da proizvodnja belog čaja zahteva veliku pažnju i trud. Biraju se posebne sorte koje će se uzgajati u baštama nekoliko godina pre prve berbe.

Čaj može da se bere kratko tokom godine, upravo to ga čini retkim i dragocenim. Sušenje na pari omogućava biljci da se ne savija, za razliku od crnog i zelenog čaja. Upravo on je najmanje obrađen čaj od svih vrsta.

Biljka Camellia Sinensis ima visok sadržaj polifenola. Osim toga, dokazano je prisustvo katehina, a poznato je da oni pomažu u smanjenju aterosklerotskih plakova, moždanih udara, sprečavaju pojavu oboljenja od raka i dr. Različite su koristi ispijanja napitka od belog čaja. U galeriji iznad možete videti još koristi neverovatnog belog čaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji