bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da dimite ribu u kućnim uslovima?

Kako da dimite ribu u kućnim uslovima?

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Domaće dimljena riba

Ako volite dimljenu ribu, možete je pripremiti kod kuće i biće još ukusnija od one iz prodavnice. Pre nego što dimite ribu, treba da je usolite.

Na kilogram ribe se dodaje 100 grama soli, riba se pritisne težinom i ostavi da se hladi 16 sati u posudi koja ne oksidira i ne rđa. Pre soljenja, ribu je dobro očistiti od iznutrica. Krljušt se ne skida.

Nakon vađenja iz posude, riba se opere hladnom vodom i ostavi da se osuši, okači na provetrenom mestu nekoliko sati. Vlaga se mora ukloniti, inače će se riba teže dimiti.

Toplo dimljena riba se priprema zagrevanjem od 50 do 120 stepeni, a hladno dimljena se priprema na temperaturi od 20 do 40 stepeni.

Toplo dimljena riba ne traje dugo i treba je pojesti u roku od jednog do dva dana. Hladno dimljena riba može da se čuva nekoliko nedelja, ali ako se ostavi duže vreme, suši se i gubi ukus.

Za dimljenje ribe najbolje je koristiti neku vrstu limene kutije, pri čemu u donjem delu treba da imate žar, a u gornjem delu kutije treba da okačite ribu. Što je riba veća, to bi kutija trebala biti viša. Preko žara se stavlja folija koja se probuši, a preko nje se okači riba.

Dimljena haringa

Kada riba postane zlatne boje i u nju lako uđe viljuška, već je dimljena. Dimljena riba dobija zlatnu boju, meso se lako odvaja od kože. Ako se riba raspada i sa nje teče masnoća, to znači da je temperatura bila previsoka ili ste preterali sa vremenom dimljenja.

Za hladno dimljenje u limenoj konzervi, riba se okači preko žara i čim ima dovoljno žara, izvadi se iz nje i konzerva se ostavi da se ohladi. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta dok riba ne bude spremna.

Možete da dimite ribu i u rerni. Da biste to uradili, nakon što ste prethodno oprali posoljenu ribu i dovoljno je osušili, morate je staviti na rešetku.

Stavite je u gornji deo rerne. Uključite rernu na željenu temperaturu, ali samo donji deo treba da se zagreje. Na ovaj način ćete dobiti ukusnu dimljenu ribu.

Evo divnog recepta za dimljenu skušu. Pročitajte takođe:

- kako se suši riba;

- kako pripremiti mariniranu ribu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest