Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako odmrznuti ribu?

Kako odmrznuti ribu?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
871
Kako da odmrznemo ribu

Kupite zamrznutu ribu i sve što treba da uradite je da je odmrznete i skuvate. Dakle, koji je najbolji način za odmrzavanje ribe?

Kako se riba odmrzava?

Glavna briga prilikom odmrzavanja smrznute ribe je bezbednost. Pod ovim podrazumevamo minimiziranje rasta bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom. Ispostavilo se da je najefikasniji način odmrzavanja ribe ujedno i najbezbedniji.

Imajte na umu da pretpostavljamo da je vaša riba komercijalno zamrznuta i vakuumski zatvorena. Ovo uključuje pojedinačne porcije, bilo da su riblji odresci ili fileti, pa čak i cele ribe poput tilapije ili pastrmke. Postoje dve poželjne metode za odmrzavanje smrznute ribe i koji ćete koristiti zavisi uglavnom od toga koliko vremena imate.

Odmrzavanje ribe u frižideru

Apsolutno najbolji način za odmrzavanje ribe je da se ostavi u frižideru preko noći. Samo je prebacite iz zamrzivača u frižider pre nego što odete u krevet i biće spremna za kuvanje sledećeg dana.

Ako je vaša riba vakuumski zatvorena, ne morate da brinete da će curiti. Možete je jednostavno staviti na tanjir ili poslužavnik ili čak direktno na policu frižidera. Zatim kada budete spremni da kuvate ribu, otvorite pakovanje, isperite ribu i osušite je papirnim ubrusima i gotovi ste.

Razlog zašto je ovaj metod odmrzavanja najbolji je taj što osigurava da riba nikada nije dovoljno topla da bi bakterijama koje se prenose hranom pružila prilika da se umnože. Glavni nedostatak je što ćete možda zaboraviti da je izvadite iz zamrzivača prethodne noći. Ako su komadi dovoljno tanki, možda ćete moći da se izvučete ujutru ako planirate da je napravite za večeru.

Odmrzavanje ribe u frižideru

Odmrzavanje ribe u hladnoj vodi

Sledeći najbolji način, i mnogo brži, je odmrzavanje ribe u hladnoj vodi. Opet, pod pretpostavkom da je vaša riba zatvorena u ambalažu otpornu na vlagu, jednostavno stavite ribu u plitku posudu u sudoperu, napunite je vodom i malo pokrenite slavinu tako da blagi mlaz vode teče u posudu. I uverite se da je voda hladna, ne topla i definitivno ne vrela.

Pošto u potpunosti okružuje ribu, hladna voda će je odmrznuti brže od hladnog vazduha u frižideru. Čak i mali mlaz vode će dovesti do blagog efekta konvekcije, što će značajno ubrzati proces. Ova tehnika ne bi trebalo da traje više od 30 minuta, iako možete da je proverite posle 20 da vidite kako ide. Kao i ranije, kada se odmrzne, otvorite pakovanje, isperite ribu i osušite papirnim ubrusima.

Takođe možete kombinovati vodeni metod odmrzavanja hrane sa metodom u frižideru. Samo potopite paket u vodu u veliku posudu i prebacite sve u frižider. Ovo će trajati malo duže od metode tekuće vode, ali ipak prilično brže od uobičajene metode u frižideru. Prednost je u tome što ostavljanjem u frižideru smanjujete rizik od bakterija.

Ali šta god da radite, nemojte potapati ribu u vodu osim ako nije zatvorena u plastiku. To će dovesti do previše vode u ribi. Ako već nije zapečaćena, zatvorite je u plastičnu kesu pre nego što je potopite.

Kako se NE odmrzava riba?

Između ove dve metode, zaista nema razloga da pokušavate bilo šta drugo. Ali u slučaju da ste u iskušenju, zapamtite da odmrzavanje u toploj vodi ili na pultu na sobnoj temperaturi nisu prikladne opcije. Obe metode mogu stvoriti rizik za bezbednost hrane. A topla voda može izazvati neželjene promene u teksturi.

A što se tiče odmrzavanja u mikrotalasnoj, to je najgora metoda od svih. Mikrotalasna pećnica zagreva neravnomerno i na kraju će skuvati delove ribe, stvarajući rizik za bezbednost proizvoda. S obzirom da možete neko vreme da koristite metod tekuće vode i da odmrznete ribu za pola sata, zaista nema razloga da tome pribegnete.

Ne odmrzavajte ribu u mikrotalasnoj

Zašto smrznuta riba postaje mekana?

Jedan od problema koji može uticati na smrznutu ribu je da kada se odmrzne, može imati kašastu teksturu. Ovo se može dogoditi ako ribu potopite direktno u vodu, bez plastike oko nje, kao što je ranije pomenuto. Ali postoji još jedan faktor koji može izazvati ovo, iako je prilično retkost.

Ribe, kao i sva živa bića, sastoje se od miliona ćelija, a ove ćelije sadrže tečnost. Kada je riba zamrznuta, ova tečnost se takođe smrzava. Ako se proces zamrzavanja odvija presporo, ova tečnost može da formira kristale leda koji će uništiti ćelije ribe. Kada se ova riba kasnije odmrzne i skuva, ova tečnost će iscuriti, formirajući kašastu teksturu.

Deblja riba, jer joj je potrebno malo duže da se zamrzne, verovatnije će pokazati ovaj problem, ali ako je bila i pravilno zamrznuta, ne bi trebalo. Ali pod pretpostavkom da ste je pravilno odmrznuli i da se to dogodi, najverovatnije je to uzrokovano nečim što se dogodilo pre nego što ste kupili ribu, a ne načinom na koji ste je odmrzli.

Međutim, kada je vaša riba gotova i odmrznuta, možete da pripremite ukusna jela sa njom, uključujući ribu na roštilju, ribu pečenu u rerni, a zašto ne i riblji paprikaš i riblju čorbu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest