Šta sadrže dunje?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
dunje

Od davnina, dunja je poznata kao voće koje simbolizuje sreću, plodnost, lepotu, pa čak i večnost. Ljudi su gajili dunje i pre nego što su počeli da gaje jabuke.

Čemu dunja duguje svoju slavu?

Sadržaj ploda određuje njena korisna svojstva, a samim tim i njenu slavu kao isceljujuće i podmlađujuće namirnice.

Verovatno ne znate, ali opori ukus dunja je upravo njihova najveća snaga kao prirodnog dara, koji ih izdvaja i svrstava na prvo mesto među ostalim jesenjim plodovima. Najveću korist nam donosi upravo oporost dunje, a sve zahvaljujući taninu, kojeg ima u dunjama, a čije razumne količine deluju kao snažan antiseptik.

Jedinstvena aroma dunje daje joj dašak aristokratije na pozadini jesenjih darova prirode. Egzotična, slatko-kisela i veoma mirisna, dunja je jesenja kraljica voća. Zato treba da znate zbog čega je dunja toliko korisna.

Šta sadrži dunja?

Gajba sa dunjama

Najvažniji sastojak voća je vitamin C sa ključnom ulogom za fizičko i mentalno zdravlje. Ima snažna antioksidativna svojstva i sprečava nezasićene masne kiseline da formiraju slobodne radikale koji uništavaju ćelije.

Dunje imaju bogat sadržaj pektina koji blagotvorno deluje na sistem za cirkulaciju. Podržava normalizaciju krvnog pritiska i štiti od radioaktivnog zračenja sunca.

Uz pomoć kiselog voća možemo regulisati varenje, lečiti anemiju i sačuvati mladost i lepotu naše kože.

Dunje se ne konzumira samo kao sveže voće, već i kuvano. Kuvane dunje štite sluzokožu želuca, leče grlo, krajnike i disajne puteve. Kiselo voće takođe zaustavlja dijareju ako se konzumira na prazan stomak.

Korisne materije postoje ne samo u mesu ploda, već i u njegovim semenkama i listovima. Semenke dunje su bogate amigdalinom, koji je poznat po svojstvima protiv raka. Seme takođe sadrži tanin, pektin, šećere i jabučnu kiselinu. Zbog toga se od semenki pravi čaj protiv nesanice, za suzbijanje napetosti, za otklanjanje neprijatnog zadaha. Iz semena se dobija i sluzava tečnost, koja se koristi za lečenje rana i opekotina. Sluz iz semena je i lek protiv kašlja i upale disajnih puteva.

Listovi dunje zaustavljaju dijareju i stoga se od njih kuva čaj.

Od cvetova dunje se takođe pravi čaj, ali za ublažavanje napada kašlja.

Čaj od dunja

Dunja sadrži malo kalorija, proteina i masti na račun visokih procenata ugljenih hidrata i vlakana. Dunja je vitaminska bomba, ali ništa manji je njen sadržaj minerala, tanina i pektina. Sadržaj beta karotena i sluzavih supstanci takođe treba napomenuti kao značajan, sa odgovarajućim blagodetima za telo.

A u jesenjem periodu morate pretvoriti ove ukusne plodove u:

- kolač sa dunjama;

- napici od dunje;

- slatko od dunje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest