bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno oprati sveže začine?

Kako pravilno oprati sveže začine?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7332
pranje svežih začina

Higijena u kuhinji je ključ bezbednosti i zdravlja. Ovo se odnosi ne samo na pranje ruku pre kuvanja, već i na pravilnu obradu proizvoda. U sledećim redovima vam govorimo kako da pravilno operete zelene začine i da li to treba da radite.

Da li treba da perete sveže začine

Većina ljudi koji imaju baštu u kojoj uzgajaju začine su sigurni: najukusniji plodovi su oni koje jedemo sa grane, a zeleni začini direktno sa stabljike. Ovo ima smisla - sveže ubrane biljke sadrže više vitamina i mikroelemenata.

Ali to ne znači da treba zanemariti higijenu. Zelene začine treba oprati čak i ako ste ih uzgajali u bašti, a ne kupili na pijaci ili u prodavnici. Obrada je neophodna za čišćenje velikih i malih listova od prašine, prljavštine, malih insekata - mrava i pauka.

Veoma retko u biljkama, koje se uzgajaju u staklenicima - onima koje kupujemo u prodavnici, nalaze se jaja parazita, koja, ako dođu u telo, mogu izazvati helmintozu ili gliste.

Kako pravilno oprati sveže začine

Postoji nekoliko osnovnih pravila za čišćenje i obradu zelenih začina:

Prvo sortirajte i dobro očistite biljke: uklonite požutele listove i cvasti; ako je potrebno, uklonite korenje; proverite da nijedan nejestivi korov nije slučajno upao između zelenih začina.

kako da pravilno operemo zelene začine

Potopite zeleno bilje u mlaku vodu 15 minuta. Ovo je neophodno da bi se očistilo od insekata koji se mogu sakriti između listova.

Nema potrebe da ih perete dugo: nakon potapanja, isperite sve vodom. Po pravilu, da biste očistili lišće od kontaminacije, dovoljno je brzo isprati gomilu zelene salate, peršuna ili mirođije pod tekućom vodom. Ako kuvate za decu, biljke prelijte ključalom vodom.

Da biste se potpuno bezbedno oslobodili moguće kontaminacije, možete da potopite zelene začine u rastvor vode sa solju ili sirćetom. Za rastvor za dezinfekciju dovoljna je kašika sirćeta na litar vode. Mešavina pomaže da se oslobodite 30% nitrata i izbacuje jaja parazita na površinu. Ovaj metod treba koristiti ako niste sigurni u kvalitet zelenila.

Ne perite zelene začine hemikalijama, rastvorima za čišćenje, tečnostima za sudove i sapunom. Ove supstance se ne mogu u potpunosti isprati sa biljaka, što znači da će dospeti u hranu i mogu izazvati alergijske reakcije ili trovanje.

Pročitajte i u koja jela se stavljaju zeleni začini i gajenje zelenih začina kod kuće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest