Kada dođe jesen bundeva je jedno od stvari koje većina domaćica priprema. Ona je mnogo korisna, osim što je ukusna. U njoj je sadržano izuzetno mnogo korisnih materija, a još je lepše što je niskokalorična.
Ona je veoma pogodna za konzumaciju za vreme dijete i osim toga dostavlja nam bogat asortiman hranljivih materija koje su potrebne našem telu, posebno u vreme bolesti.
U 1 čaši bundeve sadržano je:
- Kalorija - 49;
- Masti - 0.17 g;
- Natrijum - 390 mg;
- Ugljeni hidrati - 12 g;
- Vlakna - 2.7 g;
- Šećeri - 5 g;
- Protein - 1.8 g;
Bundeva je savršen izbor kada želimo da se otarasimo viška kilograma. Ona u sebi sadrži korisne ugljene hidrate.
- Ugljeni hidrati koji se nalaze u bundevi su mnogo korisni i zdravi. Savršeni su za ljude koji pate od dijabetesa i one kod kojih postoji rizik od dijabetesa, zato što kada se konzumiraju, nivoi šećera u krvi i insulina se ne povećavaju. Bundeva ima nizak glikemijski indeks što je čini odgovarajućom za ljude koji imaju probleme sa svojim metabolizmom, koji imaju insulinsku rezistenciju, dijabetes i takve koji se bore sa kilogramima;
- U bundevi se nalaze zdrave masti. U principu, bundeva ima visok sadržaj masti. Međutim, one su korisne. Biljne masti koje se nalaze u bundevi su korisne i zdrave za normalnu deobu ćelija. Pomažu u kontrolisanju šećera u krvi i redukuju rizik od degenerativnih oboljenja, lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska;
- U bundevi se nalazi i dosta proteina - ona je dobar izvor proteina. To je čini hranljivom, a prema tome pomaže da se utoli glad. Ona je nezamenjivi prijatelj kod dijete, zato što zahvaljujući tome što sadrži protein, ona pomaže u boljoj razmeni materija i nosi energiju organizmu;
- U bundevi se nalaze i vitamini koji se veoma retko sreću u hrani biljnog porekla - kao što je vitamin K koji pomaže u pravilnom zrušnjavanju krvi, i vitamin D koji je najneophodniji zimi kada je vreme mračno i teško može da bude pronađen.
Međutim, najvažniji je 1 vitamin koji nije mnogo poznat, a upravi vitamin T koji pomaže u lečenju anemije i hemnofilije. Zbog ovih vitamina bundeva se preporučuje vegetarijancima, trudnicama i maloj deci. Mesasti deo bundeve se veoma jednostavno usvaja od strane tela i jedan je od najboljih proizvoda za hranjenje beba;
- U bundevi ima izuzetno bogatstvo minerala. Zbog toga što ona sadrži malu količinu kalijuma, bundeva je najbolje prirodno diuretičko sredstvo koje uklanja otoke kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Fosfor i magnezijum koji su sadržani u bundevi pomažu u pamćenju i radu nervnog sistema. Bundeva je voće sa najvećim sadržajem gvožđa, a kalcijum koji je sadržan u njoj dosta dobro usvajaj organizam nego onaj koji je sadržan u mlečnim proizvodima. Bundeva se preporučuje za lečenje i profilaktiku osteoporoze;
- Kao što ste već shvatili, bundeva je izuzetno korisna, ali osim toga je mnogo ukusna. Da li u kolaču, da li pečena ili u krem supi, svakako je ukusna. U 100 grama bundeve jedva ima 17 kalorija;
- Nakon što se bundeva oguli, ni u kakvom slučaju nemojte bacati semenke. One su jedni od najvećih izvora belančevina /33 g na 100 g/. Ako se jedu sirove, bundevine semenke poboljšavaju pamćenje i aktivnost bubrega, a kod muškaraca održavaju zdravlje prostate.
Nema šanse da prođe, a da vam ne preporučimo nešto ukusno. Zbog toga obavezno pogledajte naše predloge za:
- kolačiće sa bundevom;
Komentari