Lubenica mnogima spada u grupu omiljenog voća. Leti je vrlo ukusna i osvežavajuća. Veruje se da potiče iz Afrike. Ovo ukusno voće uzgajano je u Egiptu i Indiji još 2500 godina pre nove ere.
U svetu postoji preko 500 vrsta lubenice. Sadrži 92% vode. Njeno seme je bogato proteinima i mastima i koristi se za proizvodnju biljnog ulja.
Lubenica je izvor vitamina A, C, veoma velike doze kalijuma, kalcijuma, gvožđa, beta, karotena i vlakana. Lubenica ima samo 5% šećera, što je polovina sadržaja šećera u jednoj jabuci.
Lubenica ima samo 80 kalorija na 100 grama proizvoda, ne sadrži masti ili holesterol. Lubenica takođe sadrži antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv tumora.
Zanimljivo je da rusi prave pivo od soka od lubenice. Svi vitamini u lubenici nalaze se u njenoj pulpi, kori i semenkama. Takođe sadrži:
- vitamin A;
- vitamin PP;
- Beta karoten;
- vitamin E;
- vitamin B1;
- Vitamin-B2;
- vitamin B6;
Lubenica je bogata vitaminom B1. Pomaže u smirivanju nervnog sistema. U lubenici, kao što smo rekli, ima likopena i to dvostruko više nego u paradajzu.
Sadrži i fosfor.
Takođe je dobro znati da je lubenica prirodna vijagra.
I posle svega što je do sada rečeno, ne znam za vas, ali nama se jede sočna lubenica! Pa pogledajte ove ukusne predloge za recepte od lubenice.
Komentari