Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušite urme

Kako da osušite urme

Urme

Sušene urme imaju visoku hranljivu vrednost. Pune su vrednih minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe. Ne treba zaboraviti da imaju i visok sadržaj vitamina A i B. Njihova konzumacija obezbeđuje brzu energiju, koja ne ostavlja višak kilograma, zbog jednostavnih šećera - glukoze i fruktoze koji se u njima nalaze.

Danas se, međutim, urme koje se prodaju u prodavnicama tretiraju sumpor-dioksidom i sulfitima kako bi im dale lepu svežu boju i zaštitile ih od razvoja bakterija. Vrlo često se dodatno obrađuju šećerom, ali uglavnom glukozno-fruktoznim sirupima. To, pak, dovodi do brojnih problema koji teže u negativnom pravcu i čine blagotvorni efekat njihove konzumacije beznačajnim.

Iz tog razloga su domaće pripremljene sušene urme poželjnije od onih u radnji. Orijentalno voće možda ne liči na ono iz prodavnice, ali ćete se uveriti da jedete kvalitetan i koristan proizvod, a da pritom ne stavljate svoje telo na test.

Postoje tri načina za sušenje urmi - na suncu, u rerni ili u dehidratoru.

Na suncu

Sušene urme

Plodovi se ređaju na papir ili se nanižu na konac i ostavljaju da se osuše na suncu. Da biste ih zaštitili od insekata i prašine, možete ih pokriti gazom. Kada bude spremno, prelijte vrelom vodom sušeno voće ne duže od 3 sekunde da biste bili sigurni da nema larvi i buba. Zatim ih ponovo osušite na laganoj vatri u rerni 30 minuta.

U rerni

Voće poređajte na papir za pečenje stavljen u pleh i osušite na 80-90 stepeni. Pazite da ih ne zagore (da se ispeku), proveravajući i mešajući svakih 15 minuta drvenom kašikom.

U dehidratoru

Najefikasniji način je sušenje urmi u dehidratoru. Na taj način se ne zapraše i nema opasnosti od pregorevanja.

Gotovo sušeno voće možete čuvati u teglama sa čvrstim poklopcima ili papirnim kesama.

Ako imate pri ruci sušene urme, preporučujemo vam da napravite neki od naših recepata za:

- energetske pločice;

- sirova torta;

- ili proteinski šejk;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest