Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta da koristimo kokosovo ulje?

Za šta da koristimo kokosovo ulje?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3731
kokososvo ulje

Kokosovo ulje često je bilo osporavano kao odgovarajuće za upotrebu u kulinarstvu, ali kao sastojak u kozmetici nema rasprave, on je nezamenljivi pomoćnik u nezi kože, kose i zdravlja organa i sistema.

Ono što čini kokosovo ulje odličnim kozmetičkim sastojkom je njegova hemijska formula. Njegova mala molekurlarna struktura je razlog što ga koža lako upija. Mekoća i glatkoća kože je zbog koskovog ulja. Zato se preporučuje za suvu, grubu i naboranu kožu. Antiksidans u ulju sprečava pojavu slobodnih radikala i koža čuva svoju elasičnost.

Neprijatne fleke i senke po koži su rezultat godina, i mogu se izbeći uz pomoć kokosovog ulja. On je najbolji prirodni sastojak za kožu. Odgovarajuće je za masažu, kao sredstvo prilikom sunčanaj. Za svaku damu koja se žali na ispucale pete, ulje će omekšati kožu na tom mestu i uz dugotrajnu upotrebu će rešiti problem.

Sa kokosovim uljem ćete osigurati i brigu lica. Odlično vlaži suvu kožu. Nakon umivanja možete naneti po licu kao masne kiseline i ne samo da će omekšati suvoću, nego će je i čuvati pošto ima protivupalna sredstva i antibakterijski efekat.

Ulje se može koristiti u piling maskama za lice. Pomešano sa šećerom od kokosa, odlična je maska za duboko čišćenje.

Kao balzam za usne preko hladne zime, kokosovo ulje ima nezamenljivo blagotvorno dejstvo.

koristi od kokosa

Kokosovo ulje je odgovarajuće i kao balzam za kosu pre pranja. Upija ga koren i sprečava isuživanje kože glave i pojave peruti. Balzam za kosu sa kokosovim uljem je najbolji balsam koji možete naći na tržišstu.

Kokosovo ulje se uspešno koristi i u stomatologiji. Čisti zube, reguliše kiselinu u ustima, sprečava pojavu bakterija, koje izazivaju karijes. Izbeljuje zube i oporavlja desni.

Zahvaljujući laurinskoj kiselini kokosovo ulje pomaže kod srčanih problema. Poboljšava metabolizam, višak kalorija se brže topi, a i mršavljenje se ubrzava. Kaprinova i kapralna kiselina u ulju od kokosa jačaju imunitet, pošto deluju antimikrobno. Blagotvorni uticaj ulja se prostire i na bubrege, jetru, kosti i druge organe.

Pošto sadrži skoro 90 posto zasićenih masti, smatralo se da nije odgovarajuće za ishranu. A ustvari se može slobodno koristiti za kuvanje. U tropskim oblastima je široko rasprostranjeno u kulinasrstvu. Pravi problem sako kod ljudi koji su alergični na njega.

Sa kokosovim uljem možete prirpemiti:

- ukusne palačinke;

- ili neverovatan kolač od kokosa;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest