bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Deset namirnica za sreću

Deset namirnica za sreću

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
250
Deset namirnica za sreću

1. Zeleno povrće

Kada je u pitanju to da se osećate dobro, ništa nije bolje od zelenila. Tamnozeleno povrće kao što su brokoli i spanać su bogat izvor vitamina C i magnezijuma.

Ovo su dva važna elementa u konverziji aminokiselina triptofana i tirozina u serotonin i dopamin – neurotransmitere odgovorne za osećaj radosti.

2. Orašasti plodovi i semenke

Moć orašastih plodova i semenki nikada ne treba potcenjivati. Lan, čia, konoplja, semenke bundeve, orasi, indijski orah samo su mali deo velikog bogatstva koje je izvor raspoloženja, ali i omega-3 masnih kiselina.

Jedan od najvećih prirodnih izvora triptofana je nekoliko šaka indijskih oraha dnevno. I ne zaboravimo kralja orašastih plodova, badem, koji sadrži cink (neophodan nutrijent za održavanje uravnoteženog raspoloženja), gvožđe (koje smanjuje umor mozga) i zdrave masti (koje smanjuju anksioznost).

3. Borovnice

Borovnive su hrana za sreću

Borovnice se smatraju superhranom i to ne slučajno. Ovi mali, okrugli zalogaji slatkoće su odlični za ublažavanje anksioznosti. Bogate vitaminima, fitonutrijentima (hranjivi sastojcima biljaka) i raznim anti-stres antioksidansima, borovnice su savršena užina za aktiviranje srećnih poruka u mozgu.

4. Kakao

Nije tajna da konzumiranje visokokvalitetne tamne čokolade čini da se osećate dobro, zar ne? To je zato što telo koristi prednosti kakaoa, sirovog sastojka koji čokoladi daje njen ukus i boju. Poznat po unapređenju blagostanja, kakao sadrži feniletilamin (istu hemikaliju koju stvara mozak kada se zaljubite), koji izaziva oslobađanje endorfina.

5. Hrana sa vitaminom B

Pokazalo se da nizak nivo vitamina B (B1, B3, B6, B9, B12) doprinosi lošem raspoloženju. Snažan izvor vitamina B je neophodan za trajnu sreću.

Takva hrana bogata vitaminima uključuje mahunarke, orašaste plodove, semenke, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, tamnozeleno povrće (kao što su spanać i brokoli) i nutritivni kvasac. Vitamin B12 se nalazi u organskim životinjskim proizvodima (riba i mlečni proizvodi).

6. Banane

Pune energije, vitamina B6, triptofana, gvožđa, magnezijuma i kalijuma, plus to je prirodni probiotik, bogat vlaknima i regulator šećera u krvi, banane su bomba! U stvari, konzumiranje banane za doručak ujutru obezbediće telu dovoljno magnezijuma (smanjivač stresa) za ceo dan.

7. Hrana sa vitaminom D

Pečurke su hrana za sreću.

Povećan unos vitamina D može poboljšati raspoloženje podstičući proizvodnju hormona sreće serotonina. Vitamin D se može naći u masnoj ribi, kokosovom mleku, bademovom mleku i pečurkama.

8. Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljeni hidrati kao što su leblebije, sočivo, orasi, ovas, smeđi pirinač, krompir, kukuruz, integralne žitarice, banane i skrobno povrće podstiču proizvodnju serotonina (za razliku od jednostavnih ugljenih hidrata, za koje se zna da izazivaju promene raspoloženja).

9. Koren maka

Čak su i drevne Inke koristile prah od maka za ublažavanje stresa. Bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, natrijumom i kalijumom, takođe je dobar izvor minerala kao što su magnezijum i gvožđe (dva važna hranljiva sastojka za kontrolu anksioznosti), cink, jod i vitamini B1, B2, C i D.

10. Spirulina

Spirulina je jedan od najhranljivijih proizvoda na planeti! A ako to nije dovoljno, Spirulina sadrži kalcijum, magnezijum, folnu kiselinu, vitamine A, B, C, D, E, K i antioksidante. Na biohemijskom nivou, spirulina je staklenik za sreću.

Budite prepuni sreće!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest