Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Liberika - treća omiljena sorta kafe

Liberika - treća omiljena sorta kafe

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
92591
Liberika - treća omiljena vrsta kafe

Arabika i Robusta su glavne sorte koje su poznate svim ljubiteljima kafe. Ali postoji i treća, manje popularna sorta, a to je Liberika. Ima manju industrijsku vrednost, ali ipak zaslužuje pažnju.

Karakteristike sorte Liberika

Sorta Liberika se sada uzgaja na plantažama na različitim kontinentima, ali rodno mesto ovog drveta je Afrika. Područja njenog prirodnog rasta su u zapadnim, centralnim delovima kontinenta. U prirodi drvo može dostići visinu do 18 metara. U uzgoju, biljke se orezuju na 1, 5 metar da bi se dobila gustina krune kako bi se pojednostavilo sakupljanje plodova.

Plodovima je potrebno više od godinu dana da sazrevaju. Štaviše, ovaj proces je neujednačen. Zbog toga se na jednoj plantaži vrši nekoliko berbi. Cveće i plodovi Liberike imaju prijatnu aromu, koja podseća na miris jasmina.

Ali insekti to ne vole, tako da je drveće pouzdano zaštićeno od štetočina. Povoljna zona rasta Liberike je vlažna topla nizija koja se nalazi na nadmorskoj visini od 400 metara. Drveće preferira ilovaču kao zemljište i senovita mesta. U suši, plodonosenje prestaje.

Specifičnost ukusa sorte Liberika

Vrsta kafe liberika

Oblik zrna Liberika kafe je jedinstven među ostalim komercijalnim vrstama. Asimetričan je, sa jednom stranom kraćom od druge, stvarajući karakterističnu "kuku" na vrhu. Centralni žleb je takođe nazubljeniji u poređenju sa drugim zrnima kafe. Zrna ove sorte su jedna od najvećih, dostižući do 35 sa 15 mm. Sadržaj kofeina u ovoj sorti je između 0, 7% i 2, 4%, a njena aroma i ukus su slabiji od naših uobičajenih poznatih sorti kafe.

Uprkos slaboj aromi i ukusu, neki ljubitelji kafe cene sortu Liberika. Najpopularnije su India Anohki Coffee sa notama meda, čokolade i anisa i My Liberica sa mlečnom čokoladom, orašastim plodovima, ukusom jasmina. Stručnjaci preporučuju korišćenje francuske prese za pripremanje Liberike. Nenaviknutima, ukus Liberike može izgledati previše neobičan. Možete ga omekšati mlekom, pavlakom, šećerom.

Sorta kafe Liberika jedva da se koristi sama za pravljenje pića, već obično u kombinaciji sa drugim vrstama. Takođe se koristi u konditorskoj proizvodnji, gde može da uđe u sastav krem kafe, kolača od kafe ili slatkiša sa ukusom kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest