Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najveće koristi konzumiranja sirovih semenki bundeve

Najveće koristi konzumiranja sirovih semenki bundeve

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4427
Najveće koristi od konzumiranja sirovih semenki bundeve

Bundeva je tipično jesenji plod sa velikim značajem za zdravlje imunog sistema, kože i kostiju. Pored zdravstvenih i nutritivnih koristi samog ploda, ona takođe sadrži semenke koje imaju veće zdravstvene koristi od čak i same bundeve. Osim što su ukusne, semenke bundeve telo dobro prihvata i one efikasno utiču na njega.

Koristi od konzumacije semenki bundeve su brojne, ali najvažnije od njih su sadržaj antioksidanata i minerala, među kojima su magnezijum, gvožđe i cink, koji značajno doprinose našem zdravstvenom stanju.

Sirove semenke bundeve obezbeđuju telu magnezijum. Poboljšavaju san i poboljšavaju raspoloženje. Od njih dobijamo i mangan za jačanje kostiju i kože.

Gvožđe i bakar u njihovom sastavu daju im potrebnu energiju, a dostupno gvožđe prenosi kiseonik do ćelija. Cinkom iz sirovog semena bundeve jačamo imunitet, vid i jačamo kožu.

Antioksidansi su izuzetno važan deo sastava svake hrane. Karotenoidi i vitamin E nalaze se u semenkama bundeve. Leče upalne procese i sprečavaju ih, a takođe usporavaju proces starenja. Oni su takođe štit od hroničnih bolesti.

Kombinacija antioksidanata i vitamina je blagotvorna za rad srca. Regulišu nivo lošeg holesterola i snižavaju pritisak, održavaju protok krvi i deluju vazodilatatorno i opuštajuće.

Sirove semenke bundeve su stimulans za mnoge sisteme u telu - cirkulatorni, digestivni, mišićno-skeletni, reproduktivni. One neguju mozak i stimulišu njegove osnovne funkcije.

Koristi od konzumiranja sirovih semenki bundeve

Semenke bundeve su važan proizvod u narodnoj medicini u borbi protiv crevnih parazita. Ne sadrže toksine i nemaju neželjene efekte.

Ovakva zdrava hrana se veoma preporučuje fizički slabijim ljudima, daje snagu telu.

Ulje semena bundeve, koje je sadržano i ekstrahovano iz semenki, čini ćelije otpornijim jer jača njihovu membranu i na taj način povećava odbranu organizma. Preporučuju njihovu konzumaciju za bakterijske i virusne infekcije.

Sjemenke bundeve su i ukusne i zdrave i lako ih je dodati u svoj dnevni meni. Dobar su sastojak za sve sveže salate ili namaze. Preporuka da se konzumiraju sirove proizilazi iz činjenice da se na taj način maksimalno čuva njihov vitaminsko-mineralni sastav.

Pogledajte još koristi od tahinija od semenki bundeve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest