Artičoka je ukusno i zdravo povrće koje se može jesti na pari, na roštilju ili u salatama.
Ova vrsta povrća nema dug rok trajanja i mora se pravilno skladištiti da bi dovoljno dugo zadržala svežinu i ukus.
Evo nekoliko saveta kako da čuvate artičoke.
Kako čuvati artičoke
Držite artičoku na suvom i provetrenom mestu
Artičoka treba da bude što je moguće više suva kako bi se sprečila buđ i trulež. Obavezno ih dobro osušite nakon pranja i pre skladištenja.
Koristite plastičnu kesu za čuvanje artičoka
Da biste uživali u svim koristima od artičoke, stavite artičoku u plastičnu kesu i dobro je zatvorite. Ovo će pomoći da zadrži vlagu unutar artičoke, održavajući je duže svežom.
Čuvajte artičoke u frižideru
Artičoke treba čuvati u frižideru, u idealnom slučaju. Ovo će usporiti proces truljenja i održavati artičoku svežom do nedelju dana.
Izbegavajte čuvanje artičoke sa drugim voćem i povrćem
Artičoke ispuštaju gas koji se zove etilen, koji može uzrokovati brže sazrevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Zato ih je bolje čuvati odvojeno.
Iako se artičoke mogu čuvati do nedelju dana, najbolje su kada se koriste u roku od nekoliko dana od kupovine.
Prateći ove jednostavne savete za skladištenje artičoke, možete osigurati da vaše artičoke ostanu sveže i ukusne što je duže moguće.
Pogledajte još:
- Kako oljuštiti artičoku;
- Kako jesti artičoku.
- Koristi i primena listova artičoke.