Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese u pripremi nojevog mesa

Finese u pripremi nojevog mesa

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
13
Finese u spremanju nojevog mesa

U velikim trgovinskim lancima možete pronaći pakovanja proizvoda različita od onih koji su opšteprihvaćeni za svakodnevnu potrošnju za naše geografske širine, naročito što se tiče mesa. Zaustavljamo se i gledamo vrste i opcije jednostavno iz radoznalosti, bez hrabrosti da pokušamo jer to nismo radili i ne znamo kako.

Savladajte svoj strah, napravite izbor i uzmite sebi pakovanje ili dva. Namenite ih za neki poseban dan za vas i mentalno se pripremite da to uradite kako treba.

I vaš izbor je, recimo, pao na nojevo meso. Hajde da se fokusiramo na neke specifičnosti oko pripreme jela od nojevog mesa.

Treba da znate da ćete kupiti meso od nojevih nogu, jer se ovaj deo uglavnom koristi. Kvalitet mesa se određuje iz kog dela noge potiče: bedra, unutrašnjeg buta ili spoljašnjeg buta. Meso bedra je najcenjenije. To je dobro imati na umu kada čitate varijantu na pakovanju.

Možda odlučite da kupite sveže meso sa farme nojeva. Zašto da ne – već ih ima mnogo širom zemlje jer nojeve je lako čuvati, a skoro sve od njih je na prodaju, čak i za suvenire ili zabavan poklon. I u ovom slučaju opet će vam informacija o mesu dobro doći kada čujete predloge farmera – treba da pokažete da nešto razumete.

Zašto izabrati meso nojevih bedara?

Finese u pripremi nojevog mesa

Zato što je najpoželjnije za odreske i šnicle. Njih je, pak, najbolje kuvati na roštilju ili gril tiganju, jer tako kuvane šnicle od noja odlično razvijaju svoj ukus.

A roštilj - svima nam je dobro poznat. Evo početne tačke za vaše prve pokušaje u nepoznatom. Obavljanje poznate aktivnosti će vam nesumnjivo dati poverenje u kuvanje.

Isplanirali ste dan; označili ste vrstu mesa; izabrali ste i način njegove pripreme. Ostaje da zapamtite nekoliko finesa prilikom pripreme mesa od noja - o aktivnostima u procesu kuvanja. Na kraju ćemo razgovarati i o odgovarajućim prilozima.

Odrezak od noja na roštilju

– Odresci se mariniraju vrlo kratko, od 20-30 minuta do sat vremena, jer brzo upijaju sve ukuse kojima su začinjeni, a to bi trebalo da vas spreči da koristite mnogo začina. Zaustavite se na jednom, najviše dva, u kombinaciji sa crvenim vinom i dajte mesu priliku da vam otkrije svoju jedinstvenost. Imajte na umu da je samo vino takođe začin. Za meso noja preporučuju se muškatni oraščić, korijander, ruzmarin, žalfija, đumbir, soja sos, biber, beli luk, majčina dušica, kapi balzamiko sirćeta /i ono je bogato aromama/. Dodajte maslinovo ulje. Posle pola sata utapkajte ih kuhinjskim papirom;

– Roštilj mora biti vreo. Stanite ispred roštilja, stavite pored sebe kuhinjski sat, ako hoćete štopericu, i poređajte pola od šnicli. Prvo, da ne padne temperatura roštilja, i drugo, da biste brže radili sa količinom nojevog mesa na roštilju. Ja preferiram rebrasti gril tiganj, a ne otvorenu jedinicu roštilja jer sokovi otiču iz mesa i gube se;

Šnicle od nojevog mesa se peku 1 minut. Okreću se. Ponovo se meri 1 minut. Na kraju minuta, snaga roštilja se smanjuje na umerenu, šnicle se ponovo okreću i za tu stranu se računaju 3 minuta. Za drugu - još 3 minuta. Ako vam to nije dovoljno, možete završiti pečenje nakon toga umesto da ih jedete osušene;

– Radite štipaljkama, nemojte ih bockati, jer će im isteći sok. Lagano ih pritisnite. Trebalo bi da budu elastične. Nismo ovde da raspravljamo o tri ili pet stepena pečenosti mesa. Samo ispoštujte vreme.

– Gotove šnicle se lagano posole /tek sada/ i umotaju u aluminijumsku foliju na 10 minuta da se odmore i rasporede sokovi mesa po svim mišićnim vlaknima. Prvo presecite samo jednu šniclu i probajte. Znajte da je ovo meso veoma jako, a šnicla od njega veličine pola šnicle piletine ili šnicle od vrata sasvim je dovoljna da se zasitite i počnete da se prejedate.

Prilog za nojevo meso

Finese u pripremi nojevog mesa

Vreme je da razmislite o prilozima uz meso noja koji ide uz meso noja. Na našu radost, popularno povrće kod nas je odlično društvo za ove šnicle. Počevši od tikvica i šargarepe, krompira i patlidžana, praziluka i zelene salate. Osim toga, mogu se poslužiti prilozi sa orašastim plodovima i voćnim sosevima, posebno onim sitnim – kupina i borovnica – kao za meso divljači, ali su pogodni i oni od citrusa.

Biće neobično nuditi priloge od testenina, žitarica, a preporučuje se i morska hrana i nećete pogrešiti. Svi ovi proizvodi su veoma popularni i možete ih naći svuda.

Naoružani ovim informacijama i našom željom za hrabrošću i više samopouzdanja u kuhinji, stvari će se sigurno dogoditi!

Koristili ste roštilj, zar ne? Samo što će ovo meso biti gotovo brže nego bilo koje drugo koje ste kuvali. Onda ćete želeti da pržite, kuvate, napravite ćufice i medaljone od nojevog mesa i... ne možete se otarasiti ovih misli.

Pravo piće za nojevo meso

Najbolje se konzumira uz crno vino. Ako je i domaće, planirani poseban dan će biti savršen!

Srećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest