Teletina se smatra jednim od najzdravijih vrsta mesa zbog bogatstva esencijalnih vitamina i hranljivih materija. Specifične je boje, ukusa i arome i može se poslužiti kako samostalno, tako i uz razne priloge.
Međutim, teletina je prilično hirovita u pripremi i ako se uradi na pogrešan način može da postane suviše suva, posebno kada želite da ispečete teletinu u rerni.
Evo šta treba da znate kada želite da skuvate sočnu teletinu u rerni.
Da bi teletina bila mekana, mora biti od teleta ne starijeg od 9 meseci. Meso starije životinje već se naziva govedina.
Teletina se opere i oštrim nožem pažljivo skinu sve opne i masnoća. Dobro je posle obrade ostaviti na kuhinjskoj krpi ili papiru da se voda iz njega iscedi.
Nakon što ste završili početnu obradu mesa, najbolje je da odstoji bar nekoliko sati (može i ceo dan) u mešavini vode i sirćeta, dodajući 1 kašičicu sirćeta na 1 litar vode. Ovo se radi kako bi meso bilo sočnije i mekše tokom termičke obrade. Možete ga premazati i sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji.
Nekada su naše bake puštale meso da odstoji u svežem mleku, ali s obzirom na rastuće cene mleka, gore navedene opcije su isplativije.
U većini recepata meso se prethodno proprži sa svih strana kako bi se „zapečatilo” i tek onda se stavlja u rernu, u kojoj je dobro da se peče duže, ali na laganoj vatri.
Da se ne bi osušilo ili zagorelo, teletina se peče ispod poklopca ili u plehu na koji ste stavili aluminijumsku foliju. Janije od teletine i kavurme postaju posebno ukusne kada se kuvaju u zemljanoj posudi. Zapamtite da se ova jela ne stavljaju u prethodno zagrejanu rernu.
Još jedan trik koji će vam pomoći da poslužite sočnu teletinu je da ispod i na nju stavite komadić maslaca. Posebno pogodna ideja kada se radi o šniclama od teletine.
Kao i svako drugo meso, teletina treba da bude dobro začinjena. Začini omogućavaju pravilno varenje mesa, imaju antiseptička i konzervansna svojstva. Takođe pomažu da se produži vreme očuvanja već skuvanog mesa.
Naši tradicionalni začini kao što su čubar, ren i piskavica definitivno ne idu uz teletinu, ali ima i onih koji bi joj dali posebno prijatan ukus.
Biber, bez obzira da li je mleven ili u zrnu, definitivno je odličan dodatak teletini. Isto važi i za lovorov list, kumin, piment, celer, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Ako želite da vaše meso ima arapski ukus, koristite kardamom, piment, korijander, cimet i anis. I naravno, ne zaboravite na peršun, koji se odlično slaže sa mnogim drugim začinima.
Upoznavanjem ovih trikova, tajna sočne pečene teletine je već otkrivena pred vama.
Pogledajte još saveta o tome kako da teletina ne bude žilava.
Komentari