Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da pripremimo Kimči?

Kako da pripremimo Kimči?

ažurirano:
Plamena M.Plamena M.
Džedaj
258

Sadržaj:

Kimči

Za Korejce je hrana, osim što je sredstvo za preživljavanje, „ki“ – odrednica za energiju, vitalnost i nacionalni identitet. Izuzetno je raznolika, šarena i jarka i ne može se opisati samo jednom rečju. Karakteristični ukusi su ljuto i vrelo..

Na tipičnom korejskom stolu za obrok naći ćete supu, posudu pirinča, tofu, povrće, jelo od ribe ili mesa i obavezno – „kimči”.

Koreja ima sveobuhvatnu strategiju za promociju svoje tradicionalne kuhinje na globalnom nivou. Mnogo truda se ulaže u razvoj jedinstvenog kulinarskog modela koji bi sažimao suštinu milenijumske tradicije. Tipičan primer takve kolektivne slike je upravo "kimči" - ljuta crvena turšija napravljena od isečenog kineskog kupusa na trakice.

Korejci smatraju „kimči” kao „jedinstvo jina i janga” i „harmoniju između čoveka i neba”. Ova poslastica, koja predstavlja hiljadama godina skupljanu mudrost nacije, prisutna je na trpezi u svakom obroku. Veruje se da je „kimči” izuzetno koristan za zdravlje, posebno zimi, kada podiže imunitet i štiti od virusnih bolesti, daje energiju. Tradicija nalaže da "kimči" pripremaju samo žene.

Kimči

Korejski kimči

Potrebni proizvodi: 1, 2 kg kineskog kupusa, 50-150 g japanske repe, 3-5 čena belog luka, 5-10 g đumbira, 10-30 g ljute crvene paprike, 1-2 šargarepe, 1 luk ili praziluk, crni luk, 50-100 g celera po želji, korejski riblji sos po želji, 50 g soli, 25 g šećera.

Način pripreme: Kupus se iseče na široke trake po 3-5 cm. Stavlja se u posudu, obilno pospe solju i pritiska tanjirom. Ostavlja se tako 6 sati, zatim se okreće i pritiska još 6 sati.

Izdvojena voda iz kupusa se sačuva. Repa i šargarepa se sitno narendaju. Celer i luk se iseku na sitno, đumbir narenda i beli luk izgnječi. Svi proizvodi se pomešaju i začine ljutom paprikom, solju, šećerom i ribljim sosom (po želji). Dodaje se sok od kupusa.

Omekšali kupus se dobro opere pod tekućom vodom i ocedi. Pomeša se sa začinima i poređa u tegle. Potpuno se prekriva tečnošću. Tegle se zatvaraju i ostavljaju 1-2 dana na sobnoj temperaturi, nakon čega se čuvaju u frižideru. Kimči se tamo može čuvati do 2 nedelje.

Obavezno isprobajte naše druge recepte iz korejske kuhinje kao što je ovaj korejski kimbap i pročitajte o ovim korejskim kućnim lekovima za mamurluk.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest