Voće bez skroba

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
353
Voće bez skroba

Izbegavanje skroba se često preporučuje u raznim dijetama. U zavisnosti od situacije, on je ili ograničen ili potpuno isključen. Dijeta bez skroba se posebno često preporučuje dijabetičarima ili osobama sklonim dijabetesu.

Stručnjaci kažu da eliminisanje skroba iz ishrane može poboljšati stanje osoba sa dijabetesom, jer će uravnotežiti nivo šećera. To je zato što se smatra da skrobna hrana uzrokuje porast nivoa šećera, nešto što je izuzetno važno izbegavati u slučaju dijabetesa.

Druga stanja povezana sa visokim šećerom će se takođe poboljšati kada pređete na ishranu bez skroba ili je barem ograničite.

Dok vlakna pomažu dobrom varenju, skrob to ne radi. Uzima se u obliku ugljenih hidrata, razlaže se i zatim apsorbuje u krv i nema blagotvorna svojstva za varenje.

Mnogi proizvodi sadrže različite količine skroba. Neki od najčešćih su hleb, pirinač i krompir, a smatra se da ometaju normalan nivo glukoze u krvi.

Čak i sa već formiranom navikom da ne jedete slatkiše, to nije dovoljno ako nivo glukoze podiže i druga hrana. Zbog toga su ovi proizvodi, kao i mnogi drugi, zabranjeni za osobe sa dijabetesom ili drugim problemima povezanim sa povišenom glukozom.

Pored toga, proizvodi sa visokim sadržajem skroba imaju više kalorija. Ovo se odnosi na mnoge druge proizvode kao i na voće koje sadrži skrob.

Ako želite da se pridržavate dijete vezane za višak kilograma ili prekomernom težinom, onda je vrlo pogodna ona koja isključuje skrob.

Voće je veoma važan deo naše ishrane i obezbeđuje nam mnoge vredne supstance, ali činjenica da se smatra dijetalnim i niskokaloričnom nije sasvim tačna. Plodovi voća imaju različitu kalorijsku vrednost, a oni sa visokim sadržajem skroba su takođe kaloričniji.

Jedno od najniže kaloričnih voća su citrusi, a imaju i najmanji sadržaj skroba. Oni su nesumnjivo veoma korisni, ali se moraju kombinovati sa drugim voćem jer su jako kiseli. Konzumiranje samo citrusnog voća u potpunosti može dovesti do kisele sredine želuca i iritacije sistema za varenje.

Voćke bez skroba

Drugo voće koje se lako može uključiti u dijetu bez skroba su lubenice. Ionako su uglavnom voda, tako da neće uticati na vašu ishranu kada pokušavate da smršate. One čak mogu biti korisne.

Neko voće iz roda lubenica je potpuno bez skroba - na primer, dinja i sama lubenica. Sadrže korisne vitamine i ne sadrže skrob. To ih čini idealnim za mršavljenje ili dijete za održavanje težine.

Postoje i dobre opcije među srednje kiselim voćem. Osim kivija, šljive, jabuke i breskve, skoro svo šumsko voće su umereno kisele vrste. A među njima ima veoma korisnih i veoma niskokaloričnih vrsta koje definitivno mogu naći mesto u vašoj ishrani. Tu spadaju jagoda, borovnica, malina, kupina i brusnica, takođe poznata kao crvena borovnica. Bogate su vlaknima i flavonoidima i imaju posebno nizak sadržaj skroba.

Voće sa najvećim sadržajem skroba je slatko i nesočno voće, kao što su banane i urme. Njih, kao i sušeno voće, najbolje je izbegavati ako imate problema sa nivoom šećera u krvi ili težinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest