Pita je tradicionalno balkansko jelo, koje je često prisutno na našim trpezama. Svima je omiljena, a pita ima mnogo vrsta. Na ovaj način se tradicija čuva, ali istovremeno i obnavlja – dodajemo nove proizvode, uklanjamo ili zamenjujemo druge.
Klasična pita se pravi od domaćih kora, kakve naše bake prave savršeno tanke, sa puno jaja, masnoće i sira.
Dodajte kiselo mleko ili gaziranu vodu. Danas se malo koja domaćica muči sa razvlačenjem kora – može se desiti na praznike, ali u svakodnevnom životu svi se oslanjamo na gotove kore.
Možda nisu iste kao domaće, ali su i ukusne i pita ispadne sjajna. Iako je pita sa sirom klasičan recept, postoji nekoliko stvari, koje možemo dodati u nadev da bismo je osvežili i promenili.

Jedna opcija je da ga napravite sa nekim zelenim lisnatim povrćem - zeljem, koprivom, kiseljakom. Možda niste probali, ali radi prilično dobro. Povrću dodati malo sira da ne postane neslano i da povrće počne da bude gorko.
Pored toga, treba prethodno na malo ulja propržiti zelje, koprivu ili kiseljak. Ako je pravite sa kiseljakom, dobiće vrlo blagi kiselkast ukus, a u kombinaciji sa sirom ispada veličanstveno.
Odličan nadev za pitu dobićese i ako koristite kačkavalj. Ali pošto ćete staviti prilično veliku količinu, možda biste želeli da ga pomešate sa malo sira.
Kačkavalj treba da bude narendan. Najbolje je narendati ga na krupno. Dodajte malo bosiljka ili malo origana – odlično se slaže i sa sirom i sa kačkavaljem.
Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati mleveno meso - donekle će ličiti na lazanju, ali i dalje je sa tradicionalnim korama za pitu.
Potreban vam je luk za prženje zajedno sa mlevenim mesom i malo crnog bibera za ukus. Crni luk možete zameniti prazilukom, a kao začin dodati malo čubra. Umesto mlevenog mesa, možete koristiti i piletinu.
Za vegetarijance je odlična ideja da pitu pripreme sa dinstanim ili prženim povrćem ili sa vegetarijanskim mlevenim mesom i tofuom. Neverovatno ukusnu i slatku pitu možete da pripremite sa ratlukom i suvim voćem, koje je najbolje prethodno potopiti u vodu.
Čuvena pita sa majonezom ima mnogo varijacija. Evo opcije koja će vam se dopasti i koja uključuje i druge proizvode:
Pita sa majonezom i šunkom
Potrebni proizvodi: 1 pakovanje kora za pitu, 1 pakovanje majoneza, 150 g šunke, 200 g sira, 200 g kačkavalja, 4 komada jaja, voda, ulje
Način pripreme: Da pojasnimo da ako ne želite da dodate šunku, možete dodati kobasicu po svom ukusu. Odlično ide i sa kobasicom. Isecite ih na sitne kockice, izmrvite sir i narendajte kačkavalj – promešajte u posudi. U tepsiju na dno stavite masnoću, a na vrh dva lista, pa pospite nadevom. Slagati pitu dok ne ponestane kora i nadeva.
Važno je završiti korama na kraju. Nemojte dodavati masnoću između listova jer ćete koristiti majonez. U posebnu posudu sipajte majonez, 1 šolju vode i jaja - dobro umutite da dobijete homogenu smesu.
Zatim isecite pitu na komade i zagrejte rernu na 180 stepeni. Neposredno pre stavljanja u rernu pitu prelijte smesom od jaja i majoneza. Pecite dok ne porumeni.
Pogledajte ove suptilnosti prilikom pečenja pite ili naučite kako da uvijete pitu.
Ako ste odlučili da napravite pitu, probajte naše predloge za pitu sa gotovim korama, ukusnu pitu sa sitnim sirom ili ovaj turski burek.
Komentari