Neosporno, tiramisu je jedan od najpopularnijih, najvoljenijih i najčešće pripremanih deserata. Recepti za njegovu pripremu su toliko različiti da se naziv tiramisu daje desertima, koji nemaju veze sa klasičnim receptom.
Tiramisu se priprema sa piškotama, jakim espresom, maskarponeom i desertnim vinom za kuvanje Marsala. Ovo su zlatni sastojci za klasični tiramisu. Evo kako da napravite omiljenu italijansku poslasticu sa neponovljivim mirisom i bogatim ukusom.
Klasični tiramisu
Potrebni sastojci:
Za krem: 4 žumanca, ½ šolje šećera, 1 šolja Marsala (ili liker od badema), 400 g maskarponea, 250 ml tečne pavlake.
Za piškote: 24 piškote, 4 supene kašike kakaoa, 1 šolja espresa, 1 šolja Marsala (ili liker od badema), 1 supena kašika šećera
Način pripreme: Prvi korak je priprema sastojaka. Svi sastojci za tiramisu se vade iz frižidera i prethodno, zato što treba da budu na sobnoj temperaturi.
Skuva se espreso. U njega se dodaju 2 supene kašike šećera i šolja Marsala ili liker od badema. Dobro se promeša i osavlja sa strane.
Sledeci korak je krem. Žumanca i šećer se mute mikserom, dok se smesa ne zgusne i pobeli. Sipa se u posudu i u njih se dodaje 1 šolja Marsala. Posuda se stavlja u šerpu sa vodom i meša na pari oko 10-12 minuta, dok se smesa ne zgusne. Posuda se premešta u drugu špsudu sa hladnom vodom i meša sve dok se smesa potpuno ne ohladi.
U već ohlađenu smesu, uz neprestano mešanje drvenom kašikom, dodaje se lagano umućen maskarpone sir i slatka pavlaka umućena na sneg. Meša se dok se ne dobije gust krem.
Na redu je ređanje tiramisua. Biće vam potrebna pravougaona posuda. Svaka piškota se potapa u smesu sa kafom na nekoliko sekundi i ređa po dnu poslužavnika. Potapaju se samo 2-3 sekunde, zato što će se u protivnom raspasti.
Kada je celo dno pokriveno, ono se preliva ½ krema. Preko njega se ređa drugi red pisškota. Preko njih se stavlja preostala količina krema. Poslužavnik se stavlja u frižider na 3-4 sata. Tiramisu se servisa obilno posut kakaom.
Komentari