bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se blanšira krompir

Kako se blanšira krompir

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
krompir

Blanširanje označava brzo prokuvavanje namirnice, a kao rezultat ona promeni boju, najčešće izbledi.

Blanširanje ne treba da traje više od 1-2 minuta od ponovnog vrenja vode, pritom što ranije provri voda nakon potapanja namirnica, to bolje. Ako odstoji više namirnice će se skuvati.

Svo povrće osim paradajza, paprika i patlidžana se blanšira pre zamrzavanja. Pri blanširanju iz tkiva voća i povrća delimično se uklanja vazduh, uključujući i kiseonik koji pomaže u čuvanju vitamina prilikom zamrzavanja.

Ukus nekog povrća se nakon blanširanja poboljšava - tako je na primer s krompirom. Ali blanširanje vodi do izvesnog gubitka vitamina C, šećera, kiselina i drugih rastvorivih materija.

krompir-svez

Gubici se povećavaju u zavisnosti od dužine trajanja procesa. Da bi se gubitak korisnih materija smanjio na minimum, preporučuje se da se namirnice nakon vađenja ohlade, kako bi se prekinuo proces kuvanja.

Krompir treba da se ohladi hladnom vodom temperature ne veće od 10 stepeni. U tu svrhu namirnice se izvade iz vrele vode i stave u hladnu vodu sa ledom.

Krompir se blanšira od 5 do 8 minuta. Termička obrada im je najbolja pri temperaturi ne većoj od 95 stepeni, zahvaljujući čemu veći deo vitamina i mikroelemenata ostaju neuništeni.

U ovom procesu krompir posvetli i dobije bolji ukus. Prethodna obrada omogućava brže prženje i dobijanje tako željene hrskave korice.

Nakon blanširanja krompir se blago proprži na maslacu. Ako želite da ga sačuvate duže vreme, čim se ohladi, nakon što ga izvadite iz vode, pakuje se i zamrzava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest