Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!

Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!

MirelaMirela
Početnik
68
6 od 6 Fotografije

6. Bolovi u mišićima


Kod anemije usled nedostatka gvožđa, telo počinje da troši sopstvene zalohe ove supstance, sadržane u jetri, koštanoj srži i unajviše u mišićnom tkivu. Ako nakon šetnje ili blagih vežbi osetite čudan osećaj umora, i mišići vas bole kao da ste upravo završili maraton, a pritom se dugo ne oporavljate - razmotrite svoju ishranu i opšte zdravstveno stanje.

Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima, obezbeđivanje neophodne energije za mentalnu i fizičku aktivnost.

Količina gvožđa u krvi zavisi od mnogih faktora koji su važni za zdravlje (ovo posebno važi za žene koje gube svakog meseca određenu količinu krvi zbog menstrualnog ciklusa). Nutricionisti upozoravaju da, ukoliko se ne uključujemo namirnice bogate gvožđem u jelovnik, ili ako ubrzano trošimo ovaj element (npr. davanje krvi), postoji rizik od tzv. anemija usled nedostatka gvožđa.

Naše telo daje nedvosmislene znake kada je u pitanju nedostatak gvožđa, kroz neke neprijatne simptome koje ne treba zanemariti. U galeriji iznad saznajte odmah o kojim simptomima je reč.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji