Sušeno voće, koje mnogi nepravedno potcenjuju, je prava riznica, što ne treba zaboraviti, posebno kada nema raznovrsnog svežeg sezonskog voća. Kao dodatak musliju ili kakvom god obroku od žitarica, sušeno voće je dragocen izvor energije.
Sušeno voće je vrlo kalorično, ali zbog mnogobrojnih koristi koje nosi za telo, njegova konzumacija, makar i u ograničenim količinama, se dozvoljava čak i dijabetičarima. Kod njih se preporučuje unos ne više od 20 g dnevno, i to samo 2-3 puta nedeljno. Mogu se jesti samostalno ili zajedno sa žitaricama ili orašastim voćem.
Evo šta je važno znati o različitim vrstama sušenog voća, i kako one utiču na zdravlje:
- Pretpostavlja se da su najmoćniji izvor energije među sušenim voćem - urme. One zaslužuju stalno prisustvo na trpezi, a prema poslednjim istraživanjima su pogodne i za decu;
- Nama vrlo dobro poznato suvo grožđe, koje često stavljamo u sarmice ili omiljene nam slatkiše, osim što je ukusno i vrlo dostupno, je i vrlo korisno. Suvo grožđe sprečava pojavu i razvitak osteoporoze, a zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma se preporučuje i ljudima, koji imaju probleme sa štitnom žlezdom;
- Šljive su vrlo bogate balastnim supstancama i vitaminima B grupe, zbog čega se preporučuje da ih u ishranu uključe oni, koji imaju nedostatak ovih vitamina;
- Sa dolaskom jeseni, kada započinje pojava svakakvih virusa, dobro je jesti suvu papaju, jer ona jača imunitet. Osim toga, papaja aktivira razmenu proteina;
- Suve smokve štite od razvitka ćelija raka, i preporučuju se ljudima, koji imaju problem sa štitnom žlezdom. Ne manje važna je i činjenica da stimulišu rad digestivnog trakta;
- Suve kajsije su idealno sredstvo za čišćenje creva, a kruške za čišćenje celog organizma;
- Suve višnje su bogate magnezijumom, kobaltom i vitaminom B6, zbog čega imaju blagotvorno dejstvo na kožu. Obnavljaju vezivno tkivo, darujući Vam svež mladolik izgled.
Komentari