Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od folne kiseline

Koristi od folne kiseline

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
261225
izvori folne kiseline

Folna kiselina ili, takođe poznata kao vitamin B9, prvenstveno je poznata po tome da je pogodna da je unose trudnice ili dojilje. Istina je da je to univerzalna supstanca, pogodna i neophodna svakom čoveku.

Vitamin B9 je vitamin rastvorljiv u vodi, koji je uključen u sintezu aminokiselina, koje su komponente proteina. Njegov sadržaj u organizmu je od velikog značaja, a njegov nedostatak može izazvati čak i simptome kao što su narušene kognitivne sposobnosti, gubitak težine, anemija, glositis itd.

Evo glavnih koristi folne kiseline za organizam:

- vitamin B9 je uključen u sintezu i reprodukciju ćelijskog genetskog materijala;

- zajedno sa vitaminom B12, folna kiselina pomaže u transportu kiseonika u telu;

- vitamin B9 deluje preventivno protiv razvoja urođenih neuroloških bolesti ili srčanih malformacija;

- vitamin ima blagotvorno dejstvo na procese pamćenja kod odraslih;

- folna kiselina reguliše rad srca i značajno smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti;

koristi od folne kiseline

- vitamin značajno ublažava simptome menopauze;

- folna kiselina ima svojstvo da kontroliše nivo šećera u krvi – smanjuje insulinsku rezistenciju i značajno smanjuje komplikacije kod dijagnostikovanog dijabetesa;

- vitamin B9 blagotvorno deluje na probleme sa bubrezima, jer se njegovim unosom smanjuje visok nivo homocisteina, koji je njihov uzrok;

- folna kiselina uspešno pomaže u borbi protiv depresije. Pokazalo se da depresivni ljudi imaju veoma nizak nivo folata u krvi. Zato tretmani antidepresivima uključuju kiselinu za ublažavanje simptoma.

Do sada je jasno da je sadržaj folne kiseline u organizmu neophodan. Evo namirnica iz kojih možete prirodno dobiti folnu kiselinu:

- skoro svo zeleno povrće od kojih ga spanać, brokoli, zelena salata, špargla, kupus i avokado sadrže najviše;

- džigerica;

- mahunarke – pasulj, sočivo, soja i leblebija;

- voće - uglavnom agrumi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest